Bronse-Petter fortsatt OL-bitter

Bronse-Petter fortsatt OL-bitter
Bronse-Petter fortsatt OL-bitter

Uten vrakingen av Petter Northug (24) fra Torino-lekene i 2006, ville det neppe vært åtte år siden forrige norske langrennsgull i OL. Mener Petter Northug.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk langrenn har ikke vært bortskjemt med OL-gull siden Bjørn Dæhlies og Thomas Alsgaards glansdager. Sju år, elleve måneder og 25 dager er det siden Tor Arne Hetland gikk inn til historiens første OL-gull på sprint i Salt Lake City.

Les mer om OL i Vancouver her

Samtidig ble han foreløpig siste mannlige norske langrennsløper med OL-gull.

Heller ikke etter bronseløpet på sprinten onsdag greide skihelten å skjule den tilsynelatende evigvarende frustrasjonen over vrakingen fra Torino-lekene. Spørsmål fra en utenlandsk journalist om gullpresset han er utsatt for på hjemmebane, bød på nye sjanser til å hetse den forrige langrennsledelsen med Krister Sørgård i spissen.

– Hadde jeg vært i Torino for fire år siden, ville det vært bedre sjanse for gull. Men jeg er her (i Vancouver-OL) nå, så skiforbundet vårt har omsider lært, svarte Petter Northug.

En, to, tre

Etter tre verdenscupseirer og tre etappeseirer i Tour de Ski denne sesongen, har Northug stemplet seg selv midt i pannebrasken med «OL-favoritt». En skiprepareringstabbe fratok ham første sjanse i Whistler Mountain (41.-plass på 15 km).

Så glapp gullsjansen på en, to, tre i OL-sprinten. Øystein Pettersen og kasakhstaneren Alexej Poltaranin falt og hindret Northug akkurat da gullvinner Nikita Krijukov og sølvvinner Alexander Panzjinskij la inn nådestøtet.

– Følelsen var veldig god før det skjedde. Jeg måtte styre unna de to, fikk skrens og tapte all fart. Da måtte jeg bygge opp farten helt på nytt, og det fikk tydeligvis russerne foran meg beskjed om, sa Northug til NTB.

Henger høyt

Mannen med fem VM-gull i premieskapet fra før påsto hardnakket at en OL-bronse faktisk betyr mye i den videre gulljakten.

– Særlig ettersom det var klassisk sprint henger den medaljen høyt. Bare det å kvalifisere seg til det norske sprintlaget i OL er vanskelig nok. For bare to år siden flirte folk av meg i klassisk sprint. Jeg kom jo ikke engang med på nasjonal kvote til sprinten i Drammen.

Drømmen om fullt OL-program lever fortsatt for Northug, selv om gullsjansene blir færre og færre.

– Jeg tar ett løp om gangen, men håper å gå mest mulig. Nå venter skiathlom lørdag. Er jeg pigg i kroppen etter det, har jeg lyst til å gå lagsprinten. Det samme med stafetten, og så til slutt femmila. Jeg vet at formen er der. Tegnet på det er at kroppen restituerer seg veldig raskt, fortalte Petter Northug.

24-åringens bronsemedalje var Norges 87. i vinter-OLs historie. Marit Bjørgen er eneste øvrige bronsevinner hittil i 2010. (©NTB)

Personvernpolicy