Storbritannia vil etterforske Hamas-drap

VIL ETTERFORSKE: Gordon Brown sier at Storbritannia vil iverksette full etterforskning. (Foto: Scanpix)
VIL ETTERFORSKE: Gordon Brown sier at Storbritannia vil iverksette full etterforskning. (Foto: Scanpix)

Storbritannia vil iverksette full etterforskning av saken der falske britiske pass ble brukt av folkene som drepte en leder for Hamas, sier statsminister Gordon Brown.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi må samle bevismateriale om hva som faktisk skjedde, hvordan det skjedde og hvorfor, fremholdt Brown onsdag til den britiske rikskringkastingen BBC.

Browns uttalelser kom samtidig med at Israels utenriksminister Avigdor Lieberman benektet at den israelske etterretningstjenesten Mossad var innblandet i drapet på Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh i Dubai i januar.

Onsdag kveld ble Israels London-ambassadør innkalt til et møte med britiske myndigheter torsdag for å diskutere saken.

Hadde britiske pass

Dette bildet av en mann som ifølge politiet er briten James Leonard Clarke, stammer fra ett av de falske passene som ble brukt av gruppen som drepte Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh i Dubai i januar. Foto: REUTERS/SCANPIXDette bildet av en mann som ifølge politiet er briten James Leonard Clarke, stammer fra ett av de falske passene som ble brukt av gruppen som drepte Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh i Dubai i januar. Foto: REUTERS/SCANPIX

Sjefen for politiet i Dubai offentliggjorde denne uken navn på og fotografier av 11 personer som skal ha tilhørt gruppen som drepte Mabhouh.

Alle disse hadde europeiske pass – fra Storbritannia, Irland, Frankrike og Tyskland – som viste seg å være falske. Seks av gjerningsmennene hadde britiske pass.

– Et britisk pass er et viktig dokument som må behandles med varsomhet, slår statsminister Brown fast.

Mahmoud al-Mabhouh var regnet som grunnleggeren av islamistbevegelsen Hamas’ væpnede fløy. Hamas har i dag regjeringsmakten på Gazastripen og er svært fiendtlig innstilt overfor Israel.

Krever forklaring

Den framtredende liberaldemokratiske parlamentarikeren Sir Menzies Campbell vil at Israel forklarer seg om saken og krevde onsdag at Israels London-ambassadør kalles inn på teppet i utenriksdepartementet.

– Hvis den israelske regjeringen er innblandet i handlinger av denne typen, vil det være et alvorlig brudd på tilliten mellom våre to land, sa Campbell.

– Hvis folk som på lovlig vis har fått britisk pass, er blitt satt i fare, er det intet mindre enn skammelig, tilføyde han. (©NTB)

Personvernpolicy