Bekrefter at Taliban-leder er pågrepet

BEKREFTER PÅGRIPELSE: USAs Afghanistan-utsending Richard Holbrooke bekrefter at Taliban-lederen mulla Abdul Ghani Baradar er pågrepet. (Arkivfoto: Scanpix)
BEKREFTER PÅGRIPELSE: USAs Afghanistan-utsending Richard Holbrooke bekrefter at Taliban-lederen mulla Abdul Ghani Baradar er pågrepet. (Arkivfoto: Scanpix)

Det hvite hus kaller pågripelsen av Taliban-lederen mulla Abdul Ghani Baradar en stor seier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Han ble tatt, sa Holbrooke til journalister i Kabul onsdag, dagen etter at nyheten om at Talibans nestkommanderende var tatt til fange, ble kjent.

Holbrooke ønsker ikke å si noe om saken, annet enn at pågripelsen er en «betydningsfull utvikling». Det er første gang en amerikansk tjenestemann offentlig bekrefter saken.

Onsdag kveld brøt pressetalsmann Robert Gibbs i Det hvite hus amerikanske myndigheters taushet om saken og betegnet pågripelsen som «en stor seier for samarbeidet i regionen».

Også det militære i Pakistan opplyser i en uttalelse onsdag at Baradar ble pågrepet sammen med flere andre personer. Men de ønsker ikke å avsløre når eller hvor arrestasjonene fant sted.

Les også: Taliban-topp skal være tatt i felles aksjon

Tidligere har både pakistanske og amerikanske kilder hevdet at Baradar ble tatt til fange i byen Karachi i Pakistan. Amerikanske og pakistanske sikkerhetsfolk skal angivelig ha samarbeidet om operasjonen, men dette tilbakevises av myndighetene i Islamabad.

Abdul Ghani Baradar regnes som nummer to på rangstigen i Taliban etter grunnleggeren mulla Muhammad Omar. Han skal være Talibans viktigste militære sjef og leder for bevegelsens øverste råd, ofte omtalt som Quetta Shura.

En talsmann for Taliban har tidligere avvist opplysningene om at Baradar er pågrepet. (©NTB)

Les også: Taliban bruker menneskelige skjold

Personvernpolicy