Klimakur:Oppgitt over Solheims tidsforbruk

SENDREKTIG: - Klimaet har ikke tid til å vente på Solheim og regjeringen, mener Line Henriette Hjemdal - på vei inn til Klimakur-presentasjonen. Foto: Thomas Vermes
SENDREKTIG: - Klimaet har ikke tid til å vente på Solheim og regjeringen, mener Line Henriette Hjemdal - på vei inn til Klimakur-presentasjonen. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrFs Line Henriette Hjemdal er betenkt over Erik Solheims tidsforbruk for å gjøre klimakutt. Frp syns det er for dyrt å gjøre det Stortinget sier de vil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Stortingets klimavedtak

Norge skal fram til 2020 påta seg en forpliktelse om å kutte de globale utslippene av klimagasser tilsvarende 30 prosent av Norges utslipp i 1990. Utslippene i Norge skal reduseres med 15 til 17 millioner tonn CO2-ekvivalenter i forhold til referansebanen, inkludert skog. Dette innebærer at de nasjonale utslippene skal ned til mellom 42 og 44 millioner tonn CO2-ekvivalenter i 2020.

Som del av en global og ambisiøs klimaavtale der også andre industriland tar på seg store forpliktelser skal Norge ha et forpliktende mål om karbonnøytralitet senest i 2030.

(ABC Nyheter): - Fremleggelsen av Klimakur viser at Venstre, Høyre og vi i Kristelig Folkeparti fikk gjennom realistiske klimakrav til regjeringen før vi kom til Stortingets klimaforlik.

Det sier KrFs stortingspolitiker Line Henriette Hjemdal, som i formiddag hørte på presentasjonen av det som skal legge grunnlaget for norske klimatiltak fram til 2020:

Prosjektet Klimakur 2020.

- Det jeg er betenkt over i dag, er at Erik Solheim ikke lytter til rådet fra direktør Ellen Hambro i Klima- og forurensningsdirektoratet, om raske beslutninger og modige valg, sier Hjemdal.

- Hva får man for 1100 kroner?

- Klimakur sier nå at det er mulig å kutte 22 millioner tonn av norske utslipp innen 2020. Vi har våre ord i behold selv om regjeringen var skeptisk, legger hun til.

KrF-politikeren viser til Stortingets klimaforlik, der samtlige partier utenom Fremskrittspartiet ble enige om å si at norske utslippskutt på 12-15 millioner tonn i forhold til det som ellers ville vært tilfelle i 2020, er «realistisk».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Så viser Klimakur også at de realistiske kostnadene for å få til dette, blir mellom 1100-1500 kroner for å ta opptil 17 millioner tonn, sier Hjemdal.

- Blir ikke det mye penger?

- Det bør være en kostnad vi har råd til! Hva får man for 1100 kroner i butikken? svarer hun.

- Kverner langsomt

Under presentasjonen av Klimakur gjorde Solheim det klart at en vurdering av kostnadene ved ulike tiltak vil komme i nasjonalbudsjettet for 2011. Utredningene som er gjort i klimakur skal ut på høring. Så skal regjeringen forberede en stortingsmelding om konkret oppfølging. Men når den kommer, vil ikke Solheim tidfeste nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- At regjeringen nå velger å bruke enda et år på å tenke og diskutere internt før beslutninger skal fattes, har ikke klimaet tid til, mener imidlertid Hjemdal.

Les i ABC Nyheter: Fikk klimatiltak enda en gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men Solheim sa jo også at regjeringen vil iverksette raske tiltak også før den prosessen er ferdig?

- Ja, men han skal vente med dem til 2011, og sier at disse tiltakene ikke skal være store. For de store må man se som en helhet, repliserer Hjemdal.

- Klimaforliket ønsketenkning

Til NTB sier Fremskrittspartiets klimapolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen derimot at Klimakur-rapporten bekrefter at klimaforliket var basert på ønsketenkning framfor realistiske vurderinger.

– Mange av tiltakene i rapporten er dyrere og mer kompliserte enn politikere har gitt inntrykk av. Jeg ser ikke bort fra at klimaforliket må reforhandles om det fortsatt skal være relevant, sier Solvik-Olsen til NTB.

– Rapporten er veldig nyttig og viser en rasjonell tilnærming i klimaproblematikken, slik som Frp har hatt hele tiden. De øvrige partiene har kastet bort to-tre år på en klimadebatt preget av overbud rundt høye prosentvise målsettinger og stor andel nasjonale kutt, sier Solvik-Olsen.