Vårkamp for sykelønnskutt

SAMMEN FOR KUTT: Fpu-leder Ove Vanebo (t.v.) og leder av Unge Høyre Henrik Asheim tror moderpartiene snur om sykelønn. Foto: Andreas H. Lunde / ABC Nyheter
SAMMEN FOR KUTT: Fpu-leder Ove Vanebo (t.v.) og leder av Unge Høyre Henrik Asheim tror moderpartiene snur om sykelønn. Foto: Andreas H. Lunde / ABC Nyheter

Ungdomspartiene på høyresida vil kutte i sykelønna. Så langt har de fått med seg tre fylkeslag i Frp og ett i Høyre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Så langt har tre fylkeslag i Frp og ett i Høyre åpnet for å endre partiets standpunkt i saken.

- Både i Sør-Trøndelag, Akershus og Hordaland har det kommer resolusjon om kutt. Dette tyder på at ting er i bevegelse. Det er ikke bare FpUere som går for dette. Det er en debatt som tvinger seg fram, sier Vanebo.

Både Høyre og Frp fredet sykelønna før valget, men etter at statsminister Jens Stoltenberg tok opp sykelønna i sin nyttårstale, øker presset for endring på høyresida.

- Har vunnet i tre Frp-fylker

I tillegg konkluderte regjeringens ekspertutvalg med at sykelønnskutt utvilsomt er effektivt, selv om de ikke ville anbefale det.

Fredag kom også den konservative tenketanken Civita på banen med forslag om å senke sykelønna til 70 prosent.

Les også: - Kutt gir lavere fravær

Les også : - Vil ha lavere minstelønn.

Vanebo og Asheim har lenge ment at sykelønnskutt er nødvendig. Nå skal de bruke våren til å overbevise moderpartiene, og vil ha temaet opp på landsmøtene.

Allerede til helga vil Vanebo prøve å få landstyret med på endre partiets linje.

Oslo vil ha karensdager

- Jeg ser en gryende endring i partiet nå, der stadig flere mener vi må ta grep og gjøre noe, sier Vanebo.

I Høyres fylkeslag er årsmøtesesongen så vidt kommet i gang. I Oslo trosset stortingsrepresentant Michael Tetzschner partiledelsen og gikk inn for kutt.

På årsmøtet i Oslo Høyre fikk ungdomspartiet i januar gjennomslag for å «ta ibruk karensdager» for få ned sykefraværet. Nå mobilserer ungdomspartiet Høyres fylkeslag for endring.

- Det vil komme resolusjoner om dette på årsmøtene i fylkene, og så vil jeg ta dette opp som resolusjon på landsmøtet til våren, sier Henrik Asheim.

Redde for å framstå som kalde

Høyre var for kutt i 2001, men gjennomførte ingen kutt i sykelønnen da de selv satt i regjering. Asheim mener dette skyldtes avtalen om Inkluderende arbeidsliv, der NHO og LO gikk sammen for å få ned fraværet, uten å kutte i sykelønna.

- Jeg tror det er en frykt også i Høyre for partene i arbeidslivet. De kan bli enige og hvem sender de da regninga til? Jo, de sender den til skattebetalerne, sier Asheim.

- Høyre driver knefall for LO?

- Vi skal i hvert fall ikke holde på sånn. Vi må vise at dette er penger som kan brukes på andre ting. Vi må slutte å bare tenke strategi, sier Asheim.

Demonisert av venstresida

Han tror Høyre frykter for hvordan velgerne vil reagere på budskapet om kutt.

- Jeg tror nok mange er bekymret over hvordan vi skal kommunisere dette ut. De er redde for å framstå som kalde. Hvis det er vanskelig å kommunisere, så må vi heller tenke på hvordan vi kan kommunisere det, sier Asheim til ABC Nyheter.

Begge ungdomspartilederne mener venstresida har lyktes med å demonisere forslag om kutt.

Ove Vanebo mener han har flertallet i Frp på sin side.

- Flertallet i Frp er nok for kutt, men samtidig er det mange som ikke vil gå bort fra det man har sagt i valgkampen. Men sånn er politikk. Det kan skje endringer på dette feltet etter et valg, sier Vanebo.

Personvernpolicy