UDI nøyer seg med å sjekke hender og tenner:

Asylbarna slipper intimtest

UDI har endret sine rutiner for alderssjekk av mindreårige asylsøkere, selv om den formelle avgjørelsen om intimsjekk ennå ikke fattet av justisminister Knut Storberget (Ap). Her besøker han mindreårige asylsøkere i Oslo. Foto: Scanpix
UDI har endret sine rutiner for alderssjekk av mindreårige asylsøkere, selv om den formelle avgjørelsen om intimsjekk ennå ikke fattet av justisminister Knut Storberget (Ap). Her besøker han mindreårige asylsøkere i Oslo. Foto: Scanpix

- Vi har vunnet, fastslår Folkehjelpas generalsekretær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et rundskriv kommer det frem at UDI, her representert ved direktør Ida Børresen, nå kun vil sjekke hender og tenner, ikke kjønnsorganer slik de tidligere har ønsket. (Foto: Scanpix)I et rundskriv kommer det frem at UDI, her representert ved direktør Ida Børresen, nå kun vil sjekke hender og tenner, ikke kjønnsorganer slik de tidligere har ønsket. (Foto: Scanpix)

Oslo (ABC Nyheter): Justisdepartementet (JD) undersøker fortsatt lovligheten av forslaget om å sjekke bryst og kjønnorganer hos mindreårige for å fastslå deres alder. Det var Utlendingsdirektoratet (UDI) som ønsket denne utvidelsen i oktober i fjor.

Men UDI har allerede droppet forslaget om sjekke kjønnsorganene hos asylbarn.

I et rundskriv om nye rutiner knyttet til problemet med å fastslå alder på asylsøkende barn og ungdommer, utelates det omstridte forslaget om intimsjekk, et forslag som blant annet åpnet for visuelt å sjekke jenter og fysisk sjekke gutters testikler.

Det nye rutineforslaget vekker glede hos motstanderne som mente en slik intimsjekk ville være krenkende.

- Vi har vunnet saken. Dette forslaget er nå over og ut, sier en av motstanderne av denne typen alderstesting, generalsekretæren i Norsk Folkehjelp, Petter Eide.

- Og det stemmer også overens med de signaler vi har fått fra Justisdepartementet, sier han.

Beføle gutters testikler

I Justisdepartmentet ønsker en å legge ballen død så raskt som mulig, og etter det ABC Nyheter kjenner til allerede i løpet av februar. Men den formelle beslutningen er altså ikke tatt, selv om det tolkes som et sikkert signal når UDI allerede nå sender sitt nye rundskriv ut på høring.

- Vi håper å kunne gjøre det så raskt som mulig, men vi har ennå ikke konkludert, sier Andreas Lorange ved informasjonsseksjonen.

Les også: - Vil sjekke kjønnsorganene til asylsøkere

Hos UDI nøyer en seg med å si at rundskrivet, som er datert 8. februar 2010, bare er en tilpasning av praksis etter at man gikk inn for utvidet alderstest i fjor. Kommunikasjonsrådgiver Sigurd Skjefstad understreker at det er opp til JD å bestemme om man i Norge skal åpne for å beføle guttetestikler for å fastlå alderen på asylsøkerne eller ikke.

- Når regjeringen konkluderer kan vi så oppdatere rutinene med et nytt rundskriv, sier han.

Det var etter at UDI foreslo nye metoder for testing av alder i oktober i fjor at en rekke privatpersoner og organisasjoner reagerte mot forslaget. Men den ansvarlige overlegen ved Ullevål sykehus sa samtidig at han ikke ville gå god for de endelige testene hvis ikke sjekk av genitalia og jenters bryster kunne foretas.

Den innvendingen bekymrer likevel Petter Eide i liten grad:

- Det vil være behov for alderstesting, blant annet for å ta de som vil lure systemet, men også for å beskytte mindreårige. Men det må skje ved hjelp av lovlige metoder og ikke ved å krenke menneskerettigheter eller trå over kulturelt sensitive grenser.

- I den prosessen vil det være nødvendig å benytte seg av flere kilder til informasjon, som sjekk av tenner og håndflatene. Men det er ikke opp til en tilfeldig lege ved Ullevål sykehus, han må også forholde seg til at dette strider mot norsk lov og menneskerettighetene, sier han.

- Skremmende av myndighetene

Det var Norsk Folkehjelp som i fjor høst bestilte en juridisk vurdering av forslaget, sett ut i fra blant annet Menneskerettighetene.

Og i januar i år fastslo juristene tilknyttet advokatfirmaet Stabell at dette kunne krenke den enkeltes privatliv. Rapporten ble deretter sendt til både UDI og JD.

- Advokatene fastslo at det ville være en ulovlig metode, sier Folkehjelpas generalsekretær Petter Eide.

- Men det skremmende var at myndighetene la fram dette forslaget uten å ha sjekket lovligheten på forhånd. På det tidspunkt sykehusene ble instruert om nye rutiner hadde for eksempel ikke JDs lovavdeling undersøkt lovligheten av disse. Jeg synes det burde være et minstekrav i asylpolitikken at de foreslåtte tiltakene var lovlige, sier Eide.

- Jeg håper myndighetene besinner seg og sjekker lovligheten neste gang, sier han til ABC Nyheter.

Personvernpolicy