USA utelukker ikke militært svar i atomkonflikt med Iran

HARDT MOT HARDT: Irans president Mahmoud Ahmadinejad sier Iran vil sette hardt mot hardt dersom verdenssamfunnet gjør alvor av truslene om nye sanksjoner på grunn av landets planer om anriking av uran. (Foto: Scanpix)
HARDT MOT HARDT: Irans president Mahmoud Ahmadinejad sier Iran vil sette hardt mot hardt dersom verdenssamfunnet gjør alvor av truslene om nye sanksjoner på grunn av landets planer om anriking av uran. (Foto: Scanpix)

Iran forsvarer sitt atomprogram med at landet ønsker å bli regional storeksportør av energi. Men både USA og Russland kritiserer Iran for å trappe opp atomkonflikten, og USA utelukker heller ikke et militært svar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Talsmann for Det hvite hus, Robert Gibbs ville tirsdag ikke utelukke noen muligheter for å løse striden med Iran – heller ikke den militære.

– Jeg vil ikke utelukke noe, sa Gibbs, som understreket at Irans avvisning av Obama-administrasjonens forsøk på en diplomatisk løsning er et bevis på at landets kjernefysiske program ikke er slik landet beskriver det som.

Iranerne fastholder at programmet har fredelige hensikter.

– Iran ønsker – i motsetning til Vesten – å forsyne Midtøsten med hardt tiltrengt energi når oljeforsyningene etter hvert svinner inn, sier generalsekretæren for den iranske menneskerettighetskommisjonen, Mohammad Javad Larijani.

– Vi vil hjelpe andre land i regionen – ja, ethvert land som ønsker det. Det er dette området vi ønsker å investere i. Vi ønsker å bli det landet som skaffer andre land kjernekraftanlegg og brennstoff, understreket Larijani på en pressekonferanse i Genève tirsdag.

Bytteavtale for uran

Iran kunngjorde i forrige uke at de vil begynne å foredle uran til en høyere anrikningsgrad enn tidligere. Dette styrket mistankene om at regimet i Teheran forsøker å skaffe seg atomvåpen, og har ført til skarpe reaksjoner internasjonalt.

President Mahmoud Ahmadinejad lover imidlertid at Iran ikke vil anrike uran utover nivået på 20 prosent dersom det blir enighet om en bytteavtale om landets uranreserver.

– Vi har alltid sagt at vi er rede til å eksportere vårt lavanrikede uran i bytte mot høyere anriket brensel til vår medisinske reaktor i Teheran. Vi er fortsatt rede til dette, til og med med USA, sier han.

Skarp reaksjon

Men forklaringene fra Iran minsker altså ikke den internasjonale uroen.

USA, Frankrike og Russland har sendt et felles brev til det internasjonale atomenergibyrået, IAEA.

– Iran kan ikke rettferdiggjøre sin beslutning om å trappe opp anrikningen av uran med at verdenssamfunnet ikke tar hensyn til landets behov. Iranerne har fått solide garantier, heter det i et brev som USA, Russland og Frankrike til IAEA.

– Det fins ikke noe grunnlag for å hevde at Iran har rett til å gjøre dette. Hvis iranerne fortsetter med denne opptrappingen, skaper det nye bekymringer om hva de egentlig planlegger å gjøre, heter det i brevet til IAEA.

Russland vil nå ikke utelukke nye sanksjoner overfor Iran dersom landet ikke skaper ro om sitt atomprogram.

– Iran må jobbe mer aktivt og bredere med IAEA og andre land når det gjelder informasjon om landets kjernefysiske program, sier talskvinne Natalija Timakova.

Iran vil svare

Ahmadinejad svarer at Iran vil sette hardt mot hardt dersom verdenssamfunnet gjør alvor av truslene om nye sanksjoner.

– Hvis noen går til aksjon mot Iran, så vil vårt svart definitivt være kraftig nok til at de angrer seg, sa Ahmadinejad på en pressekonferanse tirsdag.

Han benyttet også anledningen til å avvise argumentene fra USAs utenriksminister Hillary Clinton om at Iran beveger seg stadig nærmere et militært diktatur.

– USA har et militærbudsjett som er 80 ganger større enn vårt. Vi tar ikke hennes uttalelser seriøst, sa Ahmadinejad. (©NTB)

Personvernpolicy