Tyver stjal gull og diamanter for 40 millioner

Tyver fikk i helgen med seg gull og diamanter for 40 millioner etter at de kom seg inn i hvelvet i kjelleren til Gullborgen i Storgata i Oslo. Politiet etterlyser nå vitner. (Foto: Scanpix)
Tyver fikk i helgen med seg gull og diamanter for 40 millioner etter at de kom seg inn i hvelvet i kjelleren til Gullborgen i Storgata i Oslo. Politiet etterlyser nå vitner. (Foto: Scanpix)

– Nå har vi opplevd tre ran på tre år og så dette, sier gullsmeden etter at gull og diamanter for opp mot 40 millioner kroner ble stjålet fra forretningen i Oslo i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kilovis med gull og en større mengde diamanter ble utbyttet for tyvene som fikk arbeide uforstyrret i sentrumsgården til gullsmed Gullborgen i Storgata i Oslo i helgen. Med avansert verktøy har tyvene brutt seg gjennom fem ståldører i kjelleren.

Politiet står fullstendig uten spor i saken.

– Inne ved selve velvet brøt de opp og slo seg gjennom betongveggen i stedet for å forsøke å åpne døren, forteller politioverbetjent John Roger Lund i Oslo politidistrikt til NTB. Lund leder seksjonen for organisert kriminalitet.

– Knakk sammen

– Da vi kom ned i velvet knakk vi bare sammen. Det så helt uvirkelig ut – som om noen fra B-gjengen sto bak, sier Anniken Borgen.

Sammen med moren, Elisabeth og søstrene Christina og Pia, eier Anniken Borgen butikken i Oslo sentrum. Søstrene er tredje generasjon som driver butikken som startet i 1954. Det store tyveriet har naturlig nok gjort inntrykk på hele familien. Ennå har de ikke oversikt over konsekvensene.

– Alt gullet som ble borte er stemplet med vårt ansvarsstempel, med dersom det smeltes om, blir det selvfølgelig borte. Gullprisene er også ganske gode for tiden, sier Anniken Borgen til NTB.

Ingen alarm

Det var en bekjent av eieren som oppdaget tyveriet søndag ettermiddag ved 15-tiden. Da hadde kjellerlokalene og butikken over stått ubevoktet siden klokka 16 lørdag ettermiddag. Mens det er alarm i butikken på gateplan, var det bare videoovervåking i kjellerlokalene. Men de som sto bak tyveriet har tatt med seg opptakeren som har registrert overvåkingsbildene.

– Dette kunne ha gitt politiet avgjørende materiale å jobbe med, men nå står vi uten bilder fra innbruddet, sier Lund som nå etterlyser vitner som kan ha sett eller hørt noe.

Det var uvanlig mye gull og diamanter i velvet akkurat denne helgen. Det skal ha sammenheng med at forretningen i Storgata fungerer som hovedlager for flere andre butikker i kjeden og at en filial nylig var lagt ned. Ifølge politiet er utbyttet fordelt på gull for om lag 20 millioner kroner og resten i diamanter.

– Ikke svindel

– Det har vært litt vanskelig å anslå verdien på diamantene, men det dreier seg om en stor mengde og vi tror de kan være verd opp mot 20 millioner kroner, sier Lund.

Politiet har tirsdag avhørt naboer til butikken og ansatte. De har konkludert med at det ikke dreier seg om forsikringssvindel, men er i stedet på utkikk etter spor eller mulige gjerningsmenn i det kriminelle miljøet. Tekniske eksperter saumfarer åstedet i jakt på spor som kan gi en pekepinn om gjerningsmennene.

– Vi har også varslet våre naboland og Interpol om innbruddet. Gull er lett omsettelig, det kan smeltes og støpes om. Heller ikke diamanter er vanskelige å få solgt, sier Lund. (©NTB)

Personvernpolicy