JFKs kjærlighetsbrev til svensk elskerinne selges

President John F. Kennedy, her avbildet i 1962. Foto: AP/Scanpix
President John F. Kennedy, her avbildet i 1962. Foto: AP/Scanpix

Lidenskapelige kjærlighetsbrev som John F. Kennedy skrev til svenske Gunilla von Post på 1950-tallet er nå til salgs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brevene skal ha blitt skrevet under et flere år langt forhold mellom Kennedy og von Post, som da var i begynnelsen av 20-årene.

– Hvor mye ville du betalt for brev som beviser et hett utroskapsforhold mellom president John F. Kennedy og en 21 år gammel svensk babe, spør avisen New York Daily News.

Det er von Post selv som selger de elleve brevene på auksjonsnettstedet Legendary Auctions. Budgivningen startet mandag og utropsprisen var 25.000 dollar, i underkant av 150.000 kroner. Men interessen for brevene er stor i USA, og budene klatret raskt over 30.000 dollar.

Auksjonen pågår i to uker, og forståsegpåere mener von Post kan få så mye som 100.000 dollar for brevene.

Ugift senator

De to møtte hverandre på den franske riviera i 1953. Hun var 21 år, han var 36 år, ugift og senator. De innledet raskt et forhold, og fortsatte å møte hverandre også etter at han giftet seg med Jaqueline Bouvier.

I ett av brevene, datert 28. juni 1954, like etter bryllupet med Jackie, skriver Kennedy til von Post at han «kanskje skaffer en båt for å seile rundt Middelhavet i to uker – med deg som mannskap».

Den blivende presidentens ryggproblemer førte imidlertid til at seilturen ikke ble noe av.

«Jeg er fortsatt på sykehus, etter to måneder. Jeg ble svært skuffet over at jeg ikke kunne komme til Europa, særlig siden du skulle til Paris og vi kunne ha hatt det så fint», skriver han i et annet brev, der han også spør om hun vil komme til USA.

Året etter møttes de to da Kennedy reiste til Sverige. De leide et hus i Båstad, og dro blant annet på flere bilturer rundt om i Skåne.

– Lånte ham

Den nå 78 år gamle von Post fortalte aldri noen om forholdet til Kennedy før i 1997, da hun avslørte det i en bok. Da ga hun også et intervju til TV-stasjonen ABC.

– Jeg lånte ham i en uke, en vidunderlig uke som ingen kan ta fra meg, fortalte Gunilla von Post til ABCs program 20/20. Hun fortalte også at hjertet hennes «banket vilt» hver gang hun var sammen med ham.

– Jeg ble alltid glad når jeg hørte fra ham, men jeg sa til meg selv «han er en gift mann», sa hun.

«My Swedish Flicka»

Men selv om forholdet ble avslørt for 13 år siden, har selve brevene vært hemmelig fram til nå. Det siste brevet som selges er datert august 1955. Der skriver Kennedy at han begynner å bli tankefull om forholdet.

«Jeg fikk akkurat vite at min kone og søster kommer hit. Det blir for komplisert, slik jeg føler det nå – min Swedish Flicka. Alt jeg har gjort er å sitte i solen, se ut over havet og tenke på Gunilla. Med kjærligste hilsener, Jack».

Siste gang Kennedy og von Post skal ha møtt hverandre var under en gallamiddag i New York i 1958, to år før han ble valgt til president. (©NTB)

Personvernpolicy