200.000 fremdeles hjemløse

200.000 bangladeshere lever i umenneskelige forhold langs elvebreddene etter syklonen Aila, sier bistandsgrupper tirsdag. Foto: Scanpix/AFP.
200.000 bangladeshere lever i umenneskelige forhold langs elvebreddene etter syklonen Aila, sier bistandsgrupper tirsdag. Foto: Scanpix/AFP.

Ni måneder etter at de mistet sine hjem i en kraftig syklon lever 200.000 bangladeshere fremdeles i «umenneskelige» tilstander uten noen løsning i sikte, sier bistandsgrupper tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syklonen Aila, som rammet det sørlige Bangladesh i mai i fjor, tok livet av 300 mennesker og ødela 4000 kilometer med veier og demninger langs elvene. Ingenting av dette har blitt gjenoppbygd, sier bistandsgruppene i en uttalelse.


- Mer enn 100.000 mennesker fra Khulna og Satkhira-distriktene lever fremdeles under umenneskelige forhold, og ytterligere 100.000 mennesker har blitt fordrevet, heter det i uttalelsen fra 18 bistandsgrupper, inkludert Oxfam og Care.

Det sørlige Bangladesh er dekket på kryss og tvers med elver og små kanaler som oversvømmes to ganger om dagen, ved høyvann.

Siden 1960-tallet har regjeringen bygget et nettverk med jordvoller langs disse elvene og kanalene for å hindre saltvann fra å oversvømme lavtliggende områder, noe som gjør at millioner av mennesker kan dyrke jorden.

Men under Aila ble de fleste av disse jordvollene skylt bort, noe som tillot saltvann å flyte inn og ødelegge jordbruksområder og tvang mennesker til å søke tilflukt på de få demningene og veiene som fremdeles var intakte.

- Responsen og rehabiliteringsarbeidet vi har drevet i de berørte områdene vil være sløseri med begrensede ressurser om ikke jordvollene blir gjenoppbygget og reparert innen mars 2010, legger bistandsgruppene til.

Områdene som ble rammet av syklonen oversvømmes fremdeles to ganger daglig ved høyvann, noe som forurenser drikkevann og gjør jordbruk umulig og gjør familiene avhengige av nøddistribusjon av mat og vann.

I fjor ba regjeringen om 1,15 milliarder dollar i hjelp til gjenoppbygging etter Aila, inkludert demningene.

Men gjenoppbyggingsarbeidet er foreløpig ikke påbegynt. Sommeren i Bangladesh begynner i april, noe som vil være starten på flere måneder med monsunregn, noe som skaper bekymring for at gjenoppbyggingsarbeidet vil drøye til tørkesesongen, som begynner i oktober.

- Dette betyr at mer enn 200.000 mennesker vil forbli hjemløse på ubestemt tid, noe som er umenneskelig og et grovt tilfelle av brudd på menneske- og fundamentale rettigheter, heter det i uttalelsen.

Uttalelsen ble offentliggjort samme dag som regjeringen i Bangladesh møter viktige internasjonale donorer for en todagers konferanse, som begynte mandag.

Regjeringssekretæren ved Mat og Katastrofehåndteringsdepartementet, Mukhlesur Rahman, sier til AFP: - Vi har allerede invitert til anbudsrunder om å bygge demningene, vi håper arbeidet vil være ferdig innen mars.

Personvernpolicy