Skah-saken: Marokkos ambassadør reagerer

Artikkelen fortsetter under annonsen

Marokkos ambassadør i Norge reagerer på at Forsvaret ikke straffer de to norske offiserene som er innblandet i Skah-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at generalinspektøren for Sjøforsvaret, Haakon Bruun-Hanssen, mandag kom fram til at de to norske offiserene ikke hadde gjort noe straffbart, reagerer ambassadør Yahdih Bouchaab kraftig.

– Det er vår verdighet og suverenitet som står på spill, sier ambassadøren til P4.

Sammen med generaladvokaten er Bruun-Hanssen kommet til at det de to har gjort, «teknisk sett ikke bryter med den militære straffelov eller gjeldende direktiver». De to hjalp Anne Cecilie Hopstock med å få hennes to barn vekk fra pappaen, Khalid Skah, og ut av Marokko i fjor sommer.

Ambassadør Bouchaab mener det går på rettferdigheten løs at de to norske offiserene ikke får noen straffereaksjon.

– Hvis det er en forbrytelse og ingen straff, er det ingen rettferdighet, sier Bouchaab og fortsetter.

– Tenk om to offiserer kom til Norge fra et annet land og opptrådte fullstendig i strid med norsk lov. Det er dette som er saken, sier ambassadøren. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ikke disiplinærsak mot marinejegerne

Mer om Skah-saken

* Den norsk-marokkanske OL-mesteren Khalid Skah fikk to barn i sitt ekteskap med norske Anne Cecilie Hopstock. Etter et samlivsbrudd flyttet Skah alene til Marokko.

* Barna og moren dro ved juletider i 2006 til Marokko, men Hopstock vendte hjem uten de nå 13 og 16 år gamle barna. Sommeren 2007 anmeldte hun Skah for å ha satt barna i fare. Statsadvokatene i Oslo tok ut tiltale 4. juli 2009. Marokko har ikke utleveringsavtale med Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* Hopstock ble etter vedtak i Oslo tingrett i desember 2008 gitt ansvar for barnas daglige omsorg og foreldreansvar. Skah har ikke ønsket å motta kjennelsen, og den er derfor ikke gyldig.

* 19. juli i fjor deltok to norske offiserer tilknyttet marinejegerkommandoen i en aksjon for å smugle barna ut av Marokko. Operasjonen var betalt av Hopstock og ledet av en tidligere politimann.

* Marokkos utenriksdepartement hevder aksjonen er en straffbar bortføring av marokkanske barn, siden de har dobbelt statsborgerskap.

* Norske myndigheter har nektet for å ha vært involvert i aksjonen, utover å slippe barna inn på ambassaden og å kjøre dem ut til morens kontaktperson.

(Kilder: NTB, VG) (©NTB)