Krisesamtaler i Vatikanet etter overgrepsskandale

BØNN: Overgrepsskandalen i den katolske kirken i Irland kan håndteres gjennom tro og bønn, det mener Vatikanets utenriksminister Tarcisio Bertone som mandag deltok i krisesamtaler i Vatikanet. (Foto: Scanpix)
BØNN: Overgrepsskandalen i den katolske kirken i Irland kan håndteres gjennom tro og bønn, det mener Vatikanets utenriksminister Tarcisio Bertone som mandag deltok i krisesamtaler i Vatikanet. (Foto: Scanpix)

Tilliten til den katolske kirken i Irland er tynnslitt etter avsløringene av overgrep mot barn. Irske biskoper satt mandag i krisesamtaler med Pave Benedikt i Vatikanet for å vinne en vei videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

* I 2006 oppnevnte den irske regjeringen en kommisjon som skulle granske katolske presters seksuelle misbruk av barn. Kommisjonen, som var ledet av dommeren Yvonne Murphy, offentliggjorde sin rapport i november i fjor.

* I rapporten slås det fast at den katolske kirken i Irland har skjult misbruk av barn i Dublin erkebispedømme fra 1975 til 2004.

* Fire biskoper har allerede gått av, mens ytterlige fire har tilbudt seg å gå av.

* Mandag og tirsdag møter 24 irske katolske biskoper pave Benedikt XVI i Roma for å diskutere hvordan kirken skal takle pedofiliskandalen. (©NTB)

– Skandaler som kommer innenfra den romersk-katolske kirken er naturligvis vanskeligere og mer ydmykende, sa Vatikanets utenriksminister Tarcisio Bertone da han mandag holdt en messe med de irske biskopene som hadde kommet til Vatikanet

Han oppfordret dem som har syndet om å innrømme sine «avskyelige» handlinger, og fremholdt deretter at skandalen kan håndteres gjennom tro og bønn.

Omfattende misbruk

De 24 irske biskopene som har tatt turen til Vatikanet, innledet mandag ettermiddag den første av tre møtesesjoner med pave Benedikt XVI. Samtalene er ment som et svar på den irske Murphy-kommisjonens rapport, som felte en knusende dom over den katolske kirkens misbruk av barn i landet.

I rapporten, som ble offentliggjort i november i fjor, slås det fast at den katolske kirken i Irland har vært «besatt av» å skjule misbruk av barn i Dublin erkebispedømme fra 1975 til 2004. «Ikke spør, ikke fortell» skal i alle disse årene ha vært den rådende holdningen innad i kirken.

En av prestene har innrømmet misbruk av over 100 barn, en annen påstår at han har misbrukt barn annenhver uke de siste 25 årene.

Skriftlig beklagelse

Vatikanet uttalte allerede i desember at paven kommer til å skrive til det irske folket om krisen, noe som vil bli første gang en pave utformer et dokument som utelukkende dreier seg om katolske presters misbruk av barn.

Flere organisasjoner som representerer skandalens ofre sier de vil kreve økonomisk erstatning på vegne av ofrene. Dette vil i så fall bli en stor økonomisk påkjennelse for den katolske kirken i Irland. Da deres amerikanske motstykke var innblandet i en lignende skandale i 2002, måtte hele syv bispedømmer søke om konkursbeskyttelse. (©NTB)

Les også: - Mer enn 100 ofre for sexmisbruk ved jesuittskole

Personvernpolicy