Ikke disiplinærsak mot marinejegerne

Den norsk-marokkanske OL-mesteren Khalid Skah. Foto: Scanpix
Den norsk-marokkanske OL-mesteren Khalid Skah. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvaret innleder ikke disiplinærsak mot de to marinejegerne som var involvert i Skah-saken i Marokko, opplyser Forsvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Marinejegerne var mannskap på seilbåten da de to barna til OL-mester Khalid Skah rømte fra Marokko til Spania sammen med moren sin.

Militærpolitiet ved Haakonsvern orlogsstasjon har nå etterforsket om de to handlet i strid med Forsvarets regelverk da de tok på seg dette oppdraget i sin fritid.

– Sjøforsvaret ser svært alvorlig på at vårt personell, og særlig at denne kategorien personell, er involvert i forhold som kan skade Forsvarets omdømme og tillit i samfunnet, sier generalinspektøren for Sjøforsvaret, Haakon Bruun-Hanssen.

Etter nøye vurderinger har Forsvaret kommet fram til at handlingene teknisk sett verken bryter med den militære straffelov eller med gjeldende direktiver, og har derfor ikke innledet en disiplinærsak mot de to marinejegerne.


Fakta om Skah-saken

* Den norsk-marokkanske OL-mesteren Khalid Skah fikk to barn i sitt ekteskap med norske Anne Cecilie Hopstock. Etter et samlivsbrudd flyttet Skah alene til Marokko.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* Barna og moren dro ved juletider i 2006 til Marokko, men Hopstock vendte hjem uten de nå 13 og 16 år gamle barna. Sommeren 2007 anmeldte hun Skah for å ha satt barna i fare. Statsadvokatene i Oslo tok ut tiltale 4. juli 2009. Marokko har ikke utleveringsavtale med Norge.

* Hopstock ble etter vedtak i Oslo tingrett i desember 2008 gitt ansvar for barnas daglige omsorg og foreldreansvar. Skah har ikke ønsket å motta kjennelsen, og den er derfor ikke gyldig.

* 19. juli i fjor deltok to norske offiserer tilknyttet marinejegerkommandoen i en aksjon for å smugle barna ut av Marokko. Operasjonen var betalt av Hopstock og ledet av en tidligere politimann.

* Marokkos utenriksdepartement hevder aksjonen er en straffbar bortføring av marokkanske barn, siden de har dobbelt statsborgerskap.

* Norske myndigheter har nektet for å ha vært involvert i aksjonen, utover å slippe barna inn på ambassaden og å kjøre dem ut til morens kontaktperson.

(Kilder: NTB, VG) (©NTB)