Frykter iransk militærdiktatur

USAs utenriksminister Hillary Clinton. Foto: Scanpix/AP.
USAs utenriksminister Hillary Clinton. Foto: Scanpix/AP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs utenriksminister Hillary Clinton sier mandag at hun frykter at Iran «beveger seg mot et militærdiktatur», der virksomheter kontrollert av Revolusjonsgarden «erstatter» regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs sjefsdiplomat sa til studenter i Qatar at USA ikke ønsker å bruke militære midler mot Iran for å stanse landets atomambisjoner, men snarere å bruke internasjonalt press gjennom FNs Sikkerhetsråd.


Slikt press «vil særlig være rettet mot de virksomhetene som er kontrollert av den iranske Revolusjonsgarden, som vi tror er i ferd med å erstatte den iranske regjeringen», sier Clinton.

- Vi ser at Irans regjering, den øverste lederen, presidenten og parlamentet blir fortrengt og Iran beveger seg mot et militærdiktatur, sier Clinton til studenter ved den qatarske delen av Carnegie-Mellon University.

I en tale i Doha søndag natt til det amerikansk-islamske verdensforumet, sa Clinton: «Jeg frykter at veksten i innflytelse og makt for Revolusjonsgarden (…) utgjør en svært direkte trussel for alle».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA innførte forrige uke en ny runde sanksjoner mot Revolusjonsgarden og håper på at FN-sanksjoner vil rettes mot gruppen som har fått skylden for Irans atomprogram og påstått støtte til militante i regionen.

- Jeg ville likt å finne ut en måte å håndtere det, sa hun til en konferanse i Qatar, som ligger på den andre siden av Golfen i forhold til Iran.

- Vi vil absolutt ikke gå i dialog mens de bygger en bombe, sier hun.

Hun sa til studentene at hennes samtaler med ledere i regionen avslørte dyp bekymring om Iran og landets intensjoner.

- De er bekymret for Irans intensjoner. De bekymrer seg for om Iran vil være en god nabo og leve i fred, sa hun.

- Jeg tror folk har en grunn til bekymring. Spørsmålet er hva Iran kan gjøre for å dempe frykten hos sine naboer. Og så langt ser jeg ikke mye fremgang der.