Rask militæroffensiv følges av sivil «bølge»

NATOS hittil største offensiv mot Taliban i Afghanistan er i gang. Natt til mandag ble tolv talibanere drept, opplyser afghanske myndigheter. Foto: REUTERS/SCANPIX
NATOS hittil største offensiv mot Taliban i Afghanistan er i gang. Natt til mandag ble tolv talibanere drept, opplyser afghanske myndigheter. Foto: REUTERS/SCANPIX

Det meste av Marjah og Nad Ali i Sør-Afghanistan skal nå være under NATOs kontroll. Utfordringen blir å vinne befolkningens tillit gjennom å bygge opp Marjah, mener norsk ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Alle områdene rundt Marjah og Nad Ali er overtatt av internasjonale og afghanske styrker. De er under vår kontroll, sier øverstkommanderende for offensiven, den afghanske generalen Aminullah Patiani.

– Taliban har forlatt området, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Offensiven, som er den største mot Taliban siden krigen i Afghanistan ble innledet i 2001, startet i helgen. 15.000 amerikanske, britiske og afghanske styrker deltar i operasjonen.

Hvis strategien med å «klarere, holde, bygge og reintegrere» lykkes i Marjah, vil det kunne ha en avgjørende symbolverdi for resten av landet, mener kommandørkaptein Ola Bøe Hansen, som er hovedlærer ved Forsvarets stabsskole.

– Kan bli et eksempel

Marjah ligger i den svært urolige Helmand-provinsen sør i landet og har vært et hovedsenter for produksjon, foredling og distribusjon av opium, understreker han. I tillegg har Taliban brukt byen til å omgruppere og hvile.

– Ved at styrkene lykkes her, vil byen kunne bli stående som et fyrtårn for hvordan denne strategien skal kunne lykkes også i resten av landet, sier Bøe Hansen til NTB.

– De utenlandske styrkene vil fint greie å holde byen. Men suksessfaktoren ligger i om de greier å bygge opp den typen infrastruktur befolkningen har behov for, og reintegrere Taliban-krigere.

Bøe Hansen tror den militære delen av Marjah-operasjonen vil være over i løpet av to uker, og at operasjonen snart vil dreie seg om å skaffe befolkningen tilgang til vann, strøm, helsetilbud og andre grunnleggende tjenester.

Sivilt storinnrykk

Obamas strategi innebærer nemlig også at en «bølge» av sivile eksperter skal følge i kjølvannet av de militære styrkene, nettopp for å bygge opp sivile strukturer som befolkningen kan nyte godt av.

Bøe Hansen tror ikke det vil ta mange ukene før ekspertene er på plass og kan ta fatt på jobben med å styre byen.

– Det må signaliseres til den afghanske befolkningen at Taliban ikke har noe å stille opp med, og at det er Karzai og verdenssamfunnet som har suksessoppskriften, forklarer han.

Tolv talibankrigere ble natt til mandag drept da deler av Marjah ble bombardert, ifølge myndighetene. USAs forsvarssjef Mike Mullen sier den lenge planlagte offensiven har fått en god start.

– Men det er vanskelig å spå utgangen. Under planleggingen har vi snakket om at dette kan vare i uker, men jeg vet ikke, sier han.

Nålestikkoperasjoner

Ola Bøe Hansen slår fast at Taliban har ytt de utenlandske soldatene svært liten motstand.

– De ønsker å trekke styrkene inn i byen og enten utkjempe et avgjørende slag inne i byen eller forsvinne i mengden eller ut av byen. Det har vært taktikken deres de siste årene, sier Bøe Hansen.

Han mener Taliban er villig til å gi fra seg kontrollen over Marjah for å spre seg og fortsette strategien med å gjennomføre nålestikkoperasjoner. (©NTB)

Personvernpolicy