- Hun gjør det verre for de to andre

Advokat Frode Sulland mener at 20-åringen som har rømt fra Boliva til Norge har gjort situasjonen verre for sine medtiltalte. Tre jenter er tiltalt for smugling av 22,5 kilo kokain. Arkivfoto: Lise Åserud / Scanpix.
Advokat Frode Sulland mener at 20-åringen som har rømt fra Boliva til Norge har gjort situasjonen verre for sine medtiltalte. Tre jenter er tiltalt for smugling av 22,5 kilo kokain. Arkivfoto: Lise Åserud / Scanpix.

Den norske, narkomistenkte jenta som rømte fra Bolivia til Norge, kan ha gjort saken verre for de to andre jentene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kom den 20 år gamle jenta fra Lillesand hjem til Norge etter etter å ha hatt ukentlig meldeplikt for politiet i Bolivia siden oktober i fjor.

Hun har sammen med to andre norske jenter sittet i varetekt i Bolivia, tiltalt for å ha smuglet 22,5 kilo kokain. De ble tatt på flyplassen i Cochabamba i Bolivia med narkotikaen i bagasjen den 18. mai i 2008.

Advokat Frode Sulland, som forsvarer tiltalte den ene av de to andre tiltalte, er meget negativ til at Øygarden har dratt fra rettssaken.

- Når hun stikker av fra rettssaken på denne måten må det være noe bolivianske myndigheter ser meget negativt på. Det kan forverre forholdene for de to andre, men jeg håper man innser at de ikke kan klandres for det hun nå har gjort, sier Sulland til VG Nett.

Mistet illusjoner om rettferdighet

20-åringen som nå er tilbake til Norge ble i fjor høst løslatt mot ukentlig meldeplikt, mens de to andre måtte fortsatt sitte fengslet.

– Det er flere grunner til at hun valgte å reise fra Bolivia. Men etter at rettssaken mot jentene ble utsatt i desember, så mistet hun alle illusjoner om en rettferdig rettssak i Bolivia, sier 20-åringens norske advokat Carl Bore til TV 2.

Fikk norsk nødpass

Jenta fikk i forrige uke et nytt nødpass av norske myndigheter etter å ha byttet navn.

Utenriksdepartementet opplyser til NTB at hun fikk tilbakelevert sitt norske pass fra bolivianske myndigheter etter at hun ble løslatt mot kausjon i oktober i fjor.

Hun ble løslatt etter at en domstol konkluderte med at det ikke var gode nok grunner til å mistenke henne for delaktighet i smuglingsforsøket.

– I slutten av januar søkte hun om nytt pass, med den begrunnelse at det passet hun hadde var ødelagt. Vedlagt søknaden lå en attest fra Folkeregisteret om at hun hadde skiftet etternavn. 8. februar utstedte generalkonsulatet i La Paz et nødpass med gyldighet i ett år, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD til NTB.

10. februar informerte den norske ambassaden i Buenos Aires det bolivianske utenriksdepartementet om at kvinnen hadde skiftet navn og fått utstedt et nytt pass.

Personvernpolicy