Kokaintiltalt 20-åring rømte – risikerer siktelse i Norge

Den ene av de tre norske kvinnene som i 2008 ble tatt med 22 kilo kokain i Bolivia, ankom søndag Norge etter at hun rømte fra det latinamerikanske landet. Nå risikerer hun å bli siktet i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre kvinnene ble pågrepet på flyplassen i Cochabamba med over 22 kilo kokain og rettssaken mot dem skulle etter flere utsettelser starte i april.

20-åringen som nå er kommet tilbake til Norge ble i fjor høst løslatt mot meldeplikt, mens de to andre måtte fortsatt sitte fengslet. Hun har fått bevege seg fritt omkring i Bolivia og fikk overraskende nok også tilbake passet sitt.

Mistet illusjoner

– Det er flere grunner til at hun valgte å reise fra Bolivia. Men etter at rettssaken mot jentene ble utsatt i desember, så mistet hun alle illusjoner om en rettferdig rettssak i Bolivia, sier 20-åringens norske advokat Carl Bore til TV 2.

Han sier 20-åringen ikke vil reise tilbake til Bolivia når rettssaken skal opp til tross for at familien har betalt 200.000 kroner i kausjon. Hun er utenfor de bolivianske myndighetenes rekkevidde og hun er heller ikke siktet i Norge, melder Dagbladet.

Risikerer tiltale

Nå risikerer imidlertid 20-åringen å bli siktet i Norge. Kripos har i lang tid etterforsket kokainflyten til Norge, blant annet det samme nettverket trolig arrangerte turen som kvinnen deltok på til Bolivia.

For bare noen uker siden falt det dom i den beslektede Arlanda-saken, hvor to norske kvinner fikk straffer på rundt seks års fengsel for smugling av 6,25 kilo kokain fra Brasil. En bakmann som valgte å samarbeide med politiet, ble dømt til fem år tre måneders fengsel.

– Vi kommer til å ta stilling til om hun skal siktes i saken så fort som mulig på mandag, sier politiadvokat Joachim Staff til VG Nett.

Hjelp fra familien

Kripos visste ingenting om at 20-åringen hadde flyktet fra Bolivia.

Med hjelp fra familiemedlemmer ble kvinnen smuglet ut av Bolivia og inn i naboland. Derfra fløy hun hjem til Norge som hun ankom søndag.

– Utsettelsen var en økonomisk katastrofe for min klient og hennes familie. Det ble gjort omfattende forberedelser fra vår side før saken skulle opp, men så blir saken utsatt fordi det ble påstått at et perifert vitne ikke hadde dukket opp, forklarer Bore.

Familien har informert norske myndigheter om at kvinnen er hjemme i Norge. UD hadde foreløpig ingen kommentar til saken søndag kveld.

(©NTB)

Personvernpolicy