Torpedomiljø avdekket i Ålesund

– Jeg ser denne saken som et utslag av et torpedomiljø i Ålesund. Dette er privat rettshåndhevelse på sitt verste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier statsadvokat Jogeir Nogva til NTB i forkant av mordbrannsaken som starter for Sunnmøre tingrett mandag og vil vare i tre uker. På tiltalebenken sitter sju norske og utenlandske statsborgere – seks menn og en kvinne – som må svare for en lang rekke tiltalepunkter. Det er alt fra mordbrann til drapsforsøk, trusler, grovt skadeverk og grov legemsbeskadigelse.

Brannen i Gjerdegata 5 i Ålesund 11. september 2008 ødela 11 leiligheter og skadetaksten ble på 15 millioner kroner.

Forlatt hjelpeløs

De to hovedtiltalte, en mann fra Ålesund (27) og en utlending bosatt i Ålesund (37) er tiltalt etter straffelovens paragraf 148, mordbrannparagrafen. Denne paragrafen har en strafferamme fra to til 21 år. De er også tiltalt for drapsforsøk på fornærmede i saken. Ifølge tiltalebeslutningen ble fornærmede, en mann i 40-årene fra Ålesund, slått gjentatte ganger med en hammer. De lot han ligge hjelpeløs og forslått. Deretter ble stue og soverom påtent og forlatt.

Ifølge tiltalebeslutningen kunne også tre andre personer som oppholdt seg i første etasje i boligblokken lett ha omkommet dersom brannen ikke var blitt varslet raskt, slik at de kom seg ut. Leiligheten ble påtent nærmere klokken 2 om natten.

«Ikke skyldig»

Advokat Arild Dyngeland i Bergen, som forsvarer den hovedtiltalte ålesunderen, sier til NTB at hans klient ikke vil erkjenne straffskyld når rettssaken starter mandag.

Ut over dette ønsker ikke Dyngeland å si noe mer om denne saken før under rettssaken.

Heller ikke den andre hovedtiltalte vil erkjenne straffskyld.

Ifølge tiltalebeslutningen var mishandlingen av 40-åringen i Gjerdegata 5 ganske voldsom. Han ble slått med hammer gjentatte ganger mot hodet og kroppen. Høyre kneskål og venstre leggbein ble knust. Kneskålen er montert sammen ved operasjon ved at biter ble festet til hverandre med pinner og ståltråd.

Trusler og vold

De tiltalte i denne saken må svare for en rekke tilfeller av trusler, tvang og vold overfor flere personer i Ålesund. En kvinne ble tvunget til å være i leiligheten sin inntil hun fikk tak i en navngitt person. En mann ble slått med jernstang i foten og med knyttet hånd i ansiktet og hodet.

En tredje person er blitt slått, en fjerde er truet til å holde kjeft og er blitt innesperret i en bil.

Motivene for all denne volden i Ålesund vil trolig bli avdekket i retten gjennom vitneforklaringene.

Ifølge advokatene til flere av de tiltalte blir det smått med tilståelser.

Svensk samboerpar

Et svensk samboerpar, som disponerte den aktuelle leiligheten som senere ble påtent, er tiltalt for å ha medvirket til den grove voldsbruken mot ålesundsmannen. En mann i 40-årene fra Ålesund er tiltalt for medvirkning. Han vil ikke erkjenne straffskyld, ifølge advokaten hans. To menn fra Ålesund er i tillegg tiltalt for frihetsberøvelse og trusler.

– Hele den første uka vil gå med til de fornærmedes og de tiltaltes forklaringer. Den andre uka av denne saken vil være viet brannen i Gjerdegata 5 med vitneførsler. Den tredje uka er avsatt til blant annet prosedyrer, sier statsadvokat Nogva.

Statsadvokat Jogeir Nogva fører aktoratet i en omfattende sak med sju tiltalte i Sunnmøre tingrett i Ålesund fra mandag. To er tiltalt etter mordbrannparagrafen. (Foto: Kjell Herskedal, Scanpix)

Personvernpolicy