Hete netter i Rio

Rio de Janeiro er kjent for sine vakre kvinner, for sitt livlige karneval og fullpakkede strender. Men det er heller ingen hemmelighet at karnevalsmåneden februar er høysesong for byens sex-arbeidere.
Rio de Janeiro er kjent for sine vakre kvinner, for sitt livlige karneval og fullpakkede strender. Men det er heller ingen hemmelighet at karnevalsmåneden februar er høysesong for byens sex-arbeidere.

Det er karneval i Rio de Janeiro, og travle tider for byens prostituerte. Se bildene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RIO DE JANEIRO (ABC Nyheter): Det ventes 730.000 tilreisende til karnevalsbyen Rio de Janeiro denne uken, og det gjør også byens prostituerte gode penger på. Beregninger viser at de tilreisende vil bruke 528 millioner dollar under sitt opphold i byen som går for å være en av verdens mest sexy reisemål.

Rio de Janeiro er kjent for sine vakre kvinner, for sitt livlige karneval og fullpakkede strender.

Men det er heller ingen hemmelighet at karnevalsmåneden februar er høysesong for byens sex-arbeidere, selv om det ikke foreligger konkrete tall på dette.

- Under karnevalet snus alt på hodet, og mange gjør ting man ikke ville gjort til vanlig. Det gjelder også for de mange utlendingene som kommer til Rio. Det er ingen tvil om at de prostituerte kan tjene mye penger under karnevalet, og mange jobber også som eskortepiker for mannlige turister, det vil si noe tilnærmet en betalt feriekjæreste.

- De jobber også på private og lukkede fester, men det er mindre gateprostitusjon enn vanlig, fordi ute i gatene er alle utkledd og de prostituerte er vanskeligere å plukke ut i mengden, sier den amerikanske antropologen Thaddeus Blanchette, som har bodd og jobbet i Rio i flere år.

1,2 milliarder kondomer deles ut

Prostitusjon er ikke straffbart i Brasil, og de som ønsker å kjøpe sex, vil ikke møte store vansker i Rio de Janeiro. Det er ikke for ingenting at helsemyndighetene har bestilt 1,2 milliarder kondomer som skal deles ut gratis under karnevalsfeiringen i landet.

Kjærlighet, lidenskap eller bare sex. Bruk kondom , oppfordrer myndighetene i karnevalskampanjen for sikker sex.

Rio de Janeiro lever godt av sitt sexy rykte. Sandskulptøren Biru ber om penger fra turister som vil ta bilder av hans figurer.

Rio de Janeiro lever godt av sitt sexy rykte. Sandskulptøren Biru ber om penger fra turister som vil ta bilder av hans figurer.

Tilhenger

Gabriela Leite, tidligere prostituert og leder i Davida, en interesseorganisasjon for prostituerte i Brasil, insisterer på å bli kalt hore, og gleder seg over mulighetene til å tjene litt ekstra.

- Jeg er tilhenger av det de kaller sex-turisme, slik at vi også kan tjene penger, slik alle andre som lever av turisme tjener penger. Hvorfor er det bare horene som ikke kan? Det er også viktig å huske at det fins ikke noe lovforbud mot prostitusjon, sier Gabriela Leite til ABC Nyheter.

Gabriela Leite, tidligere prostituert og leder i Davida, en interesseorganisasjon for prostituerte i Brasil, insisterer på å bli kalt hore.Gabriela Leite, tidligere prostituert og leder i Davida, en interesseorganisasjon for prostituerte i Brasil, insisterer på å bli kalt hore.

Fornøyelsespark

Byen har rundt 150 forskjellige steder der man kan kjøpe sex, ifølge en kartlegging som Thaddeus Blanchette har gjort. Copacabana og sentrum er de områdene der det foregår mest prostitusjon i Rio, forteller han.

- Utenlandske turister ser på Rio de Janeiro som en seksuell fornøyelsespark og sex som den perfekte suverniren fra Rio. Jeg tror vi kan si at det var Rio de Janeiro som oppfant sex-turismen, sier Thaddeus Blanchette, til ABC Nyheter.

Hans forskning blant såkalte sex-turister viser også at brasilianske kvinner ses på som spesielt talentfulle, liberale og seksuelt aktive. Det kom også frem at kundene mener at de prostituerte inngår i byens attraksjoner og at de driver en slags veldedighet ved å kjøpe tjenestene til kvinner som trenger pengene.

Val Pereira er stolt av det ryktet brasilianske kvinner har i utlandet.Val Pereira er stolt av det ryktet brasilianske kvinner har i utlandet.

Under karnevalet drives det til og med talentspeiding blant prostituerte, men Blanchette vil ikke være med på at dette er menneskehandel.

- I Rio de Janeiro fins det vakre, veltrente, talentfulle sex-arbeidere som står i kø for å få reise til Europa for å tjene mer penger. Dette er ikke ofre, men ambisiøse kvinner, sier Blanchette.

Stengte møtested

Likevel frykter han at byens prostituerte vil få vanskeligere arbeidsforhold under årets karneval. I januar stengte kommunen diskoteket Help, der turister og det Blanchette kaller frilansprostituerte møttes og inngikk avtaler i ryddige omgivelser. Help åpnet i 1984, men allerede på slutten av 1980-tallet besto klientellet i hovedsak av prostituerte på jakt etter potensielle kunder.

Ifølge Blanchette tilbød over 1000 jenter sine tjenester på Help i løpet av sommersesongen. Det topper seg under karnevalet og mange jobber bare noen uker hvert år.

- På Help var det trygt, alle måtte betale inngangsbillett og de prostituerte møtte sine kunder som på et vanlig diskotek. Det var hygienisk og konsentrert, og man hadde kontroll. Slik jeg ser det, fins det ingen bedre løsning, og man blir ikke kvitt prostitusjonen ved å stenge steder som Help. Nå vil prostitusjonen i stedet bli mer spredt, og mange av jentene må jobbe under langt vanskeligere forhold, enten på gata eller på mer tradisjonelle bordeller, sier Blanchette, som selv er gift med en brasiliansk kvinne, og flere ganger har blitt tatt for å være sex-turist. Også for turistene kan det bli mer farlig, advarer han.

Kampanje

For femte år på rad lanserte brasilianske myndigheter en karnevalskampanje mot seksuell utnyttelse av barn denne uken, og også denne kampanjen er rettet mot turister. I 15 brasilianske byer vil det bli delt ut t-skjorter, klistremerker og tatoveringer på både portugisisk, spansk og engelsk, der folk oppfordres til å anmelde seksuell utnyttelse av barn.

Det vil også bli hengt opp plakater og bannere i byer som Rio, Salvador, Recife, Fortaleza, Manaus og São Paulo. Dette er byer som enten har veldig store karnevalsfeiringer og der myndighetene vet det forekommer barneprostitusjon. Val Pereira (35) har jobbet som prostituert i Rio de Janeiro i åtte år.

- Vi tar fullstendig avstand fra prostitusjon som involverer barn og ungdom. Barn skal være på skolen, ikke på gata, sier hun.

Men Val liker at mange tilreisende ser på sex som den beste suverniren fra Rio de Janeiro.

- Jeg liker at utlendingene tenker slik, og håper det fortsetter slik, sier hun.

Personvernpolicy