Obama satser på atomkraft

Barack Obama legger tilrette for bygging av nye atomkraftverk. Foto: Scanpix
Barack Obama legger tilrette for bygging av nye atomkraftverk. Foto: Scanpix

USAs president Barack Obama vil gi lånegarantier på flere milliarder dollar til byggingen av de første nye atomreaktorene i USA på nærmere 30 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I neste uke vil presidenten kunngjøre at energiselskapet Southern Company får en lånegaranti på 8,3 milliarder dollar til bygging av to nye reaktorer ved et atomkraftverk i Burke i delstaten Georgia, sier en kilde i Det hvite hus.

Lånegarantien skal vise Obamas tro på atomkraft mens han jobber for å få vedtatt ny klimalovgivning i Kongressen.

– Presidenten har lenge ment at atomkraft bør være en del av vår energiblanding. Det er derfor han tar til orde for en allsidig energi- og klimalov som omfatter alle våre energikilder, deriblant atomkraft, sier kilden.

– Dette er bare ett steg i en prosess som skal sikre at atomkraft forblir et viktig element i energiblandingen.

Flere avtaler på vei

Southern Companys to reaktorer vil koste 14 milliarder dollar og skal etter planen stå klare i 2016 og 2017, skriver avisa Financial Times. Atomkraftverket vil bli stort nok til å forsyne 1,4 millioner mennesker med elektrisitet.

Lånegarantien er muliggjort av en lov fra 2005 som åpner for at staten kan gi lånegarantier til prosjekter som «forhindrer, reduserer eller rensker luftforurensning eller utslipp av klimagasser».

Ifølge loven fra 2005 kan staten gi lånegarantier for opptil 18,5 milliarder dollar, men i sin tale om rikets tilstand i januar sa Obama at han ville tredoble dette beløpet. Han tok da til orde for en «ny generasjon sikre, rene atomkraftverk» i USA.

Ifølge USAs energiminister Steven Chu har det vært vanskelig å få på plass disse lånegarantiene, men han har forsikret om at de første avtalene snart vil se dagens lys.

Klimatiltak

Obama ønsker å bruke atomkraft som ett av flere tiltak i arbeidet for å få ned utslippene av klimagasser i USA. Han har også brukt atomkraft aktivt i sine forsøk på å sanke støtte hos republikanere som er entusiastiske tilhengere av atomkraft, men skeptiske til andre deler av forslaget til ny energipolitikk som er lagt fram i Kongressen.

Atomkraft er likevel kontroversielt som følge av radioaktivt avfall og faren for ulykker, og det er ikke gitt lisens til bygging av nye atomreaktorer i USA siden ulykken ved Three Mile Island-reaktoren i Pennsylvania i 1979.

I dag står atomkraft for 20 prosent av energiforbruket i USA. Landet har 104 atomreaktorer. (©NTB)

Personvernpolicy