Viser seg fram med samba

MANGUEIRA-DAMER (8351): Yani de Simone får konkurranse fra en rekke andre kvinnelige artister og tv-personligheter som alle kjemper om oppmerksomhet under Mangueiras parade natt til tirsdag. Foto: Runa Hestmann Tierno
MANGUEIRA-DAMER (8351): Yani de Simone får konkurranse fra en rekke andre kvinnelige artister og tv-personligheter som alle kjemper om oppmerksomhet under Mangueiras parade natt til tirsdag. Foto: Runa Hestmann Tierno

Karnevalet i Rio de Janeiro er en enestående mulighet til å profilere seg selv og kroppen sin, og det er en mulighet mange vet å utnytte maksimalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

600 gatefester

* Årets karneval i Rio de Janeiro går av stabelen 12.-17. februar. 12 av byens beste sambaskoler konkurrerer mot hverandre i en beinhard konkurranse. Hver skole velger hvert år et tema for sin parade, og både kostymer, musikken og flåtene skal avspeile dette temaet.

* Men i tillegg til de organiserte paradene foregår det også en lang rekke gatefester, der hvem som helst kan kaste seg ut i dansen. De folkelige gatefestene konkurrerer med hverandre om ha de morsomste navnene: «Sug, men ikke sikle», «Global oppvarming», «Det brenner i underbuksa», «Begrav meg på onsdag», er bare noen av mange festlige eksempler.

* I år gikk de første gatefestene av stabelen i midten av januar, og fram til karnevalet definitivt er over for denne gang søndag 21. februar, har 2,5 millioner mennesker lagd leven på nærmere 600 forskellige gatefester i Rio de Janeiro.

RIO DE JANEIRO (ABC Nyheter): Kroppsfikseringen under karnevalsfeiringen er intens, men få ser noen grunn til å kritisere dette. Under karnevalet er alt lov – og særlig når kampen står om fotografenes gunst.

Mens både A-, B- og C-kjendisene kappes om å få være karnevalsdronningene til byens største sambaskoler, og bruker store penger på å gjøre seg vakre, fanger kameralinsene alltid inn ukjente, men ikke mindre velformede kvinner, og sørger for at også de får en etterlengtet plass i solen, sine 15 minutters berømmelse.

YANI: - Paradene i Rio de Janeiro sendes på tv i mange land, og det oppstår mange øyeblikkskjendiser under karnevalet, sier Yani de Simone. Selv kan hun takke bakenden for sin suksess. Foto: Artistens hjemmesideYANI: - Paradene i Rio de Janeiro sendes på tv i mange land, og det oppstår mange øyeblikkskjendiser under karnevalet, sier Yani de Simone. Selv kan hun takke bakenden for sin suksess. Foto: Artistens hjemmeside

Mange går med en drøm om å bli oppdaget, og karnevalet er en gyllen mulighet til å få vist seg frem.

I beste fall kan karnevalet være et springbrett ut av fattigdommen, og ungene i Rios fattige bydeler som Mangueira og Rocinha lærer seg tidlig å danse samba.

- Mange av dem som bor i slummen får gode muligheter gjennom sambaen, gjennom sambaskolen som de liker. Og selv om de kanskje ikke kommer seg ut av slummen, så finner de en vei utenom alt det negative som fins i favelaen, alternativer å bruke tiden sin på, sier flaggbærer Alessandra Chagas i sambaskolen Rocinha, til ABC Nyheter.

Hun har en av de viktigste oppgavene under paraden, sammen med sin partner bære sambaskolens flagg over sambodromen i Rio de Janeiro lørdag kveld.

Skal gjøre alt for å bli sett

Funk-artisten Yani de Simone bruker også karnevalet til å profilere seg på. Hun skal delta i paraden til sambaskolen Mangueira for første gang i år.

- Karnevalet er et utstillingsvindu og en perfekt måte å eksponere seg på. For meg er dette en måte å nå ut til grupper av befolkningen som ennå ikke vet hvem jeg er, og jeg skal gjøre hva jeg kan for at tv-kameraene legger merke til meg under paraden, forsikrer Yani overfor ABC Nyheter.

Det vakte stor oppsikt i Rio de Janeiro da sambaskolen Viradouro gav dronningtittelen til sju år gamle Julia Lira. Foto: APDet vakte stor oppsikt i Rio de Janeiro da sambaskolen Viradouro gav dronningtittelen til sju år gamle Julia Lira. Foto: AP

Arbeidsplasser

Men karnevalsindustrien gir også mange hardtarbeidende fattigfolk muligheten til fast arbeid.

Karnevalet skaper tusenvis av arbeidsplasser hvert eneste år, og for enkelte blir sambaen et levebrød.

I år regner kommunen med at tilreisende turister kommer til å legge igjen 528 millioner amerikanske dollar.

- Gjennom karnevalet får mange en mulighet til å tjene til livets opphold på en ærlig måte, sier Yani de Simone.

De beste danserne i de største sambaskolene muligheten til delta på danseshow hele året i gjennom – mange reiser utenlands på markedsføringsoppdrag.

Andre tjener penger på å sy kostymer og bygge de overdådige flåtene som inngår i paraden.

Nakenbilder

Men det er liten tvil om at det er rumper, lår og naken hud som gjelder under karnevalet, og det er også rumpa som har vært nøkkelen til Yanis suksess.

Hun opptrer under artistnavnet Filet-kvinnen, og gjorde lynkarriere i fjor takket være sin svært kommunikative rumpe.

Bare to måneder etter at hun dukket opp som danserinne under en funk-show for første gang, ble hun invitert til å gjøre en bildeserie for en spesialutgave av Playboy.

Hennes knipsing med bakenden er så langt en større hit enn musikken hennes. Nå satser Yani på at rumpa hennes skal begeistre massene nok en gang.

Talita Martins Del Castillhos innehar tittelen Rios 1. karnevalsprinsesse 2010, en tittel hun vant i en kåring der også konge og dronning for Rio-karnevalet ble utpekt. Foto: Runa Hestmann TiernoTalita Martins Del Castillhos innehar tittelen Rios 1. karnevalsprinsesse 2010, en tittel hun vant i en kåring der også konge og dronning for Rio-karnevalet ble utpekt. Foto: Runa Hestmann Tierno

- Det er så stort å posere i Playboy her i Brasil fordi det er så mange som ønsker det. For meg var det et perfekt utgangspunkt for solokarrieren min, og det å posere i Playboy var ett av mine største mål som artist, sier Yani.

Også Mangueiras karnevalsdronning, Renata Santos, kler av seg i det kjente mannfolkbladet i karnevalsmåneden februar og tok seg godt betalt for det.

- Alle kvinner har en drøm om å posere i Playboy, hevder hun.

- Jeg er villig til å gjøre hva som helst for denne skolen. Det eneste jeg forventer i retur er komplimenter for at jeg er vakker. Det å bli Mangueiras dronning var veldig stort for meg. Etter karnevalet håper jeg å slå igjennom som sanger, sier hun i et intervju med tabloidavisen Meia-Hora.

Santos har den mest ettertraktede jobben under karnevalsparadene, og vil den neste uken være blant byens mest fotograferte kvinner. I månedene frem mot karnevalet ligger de berømte karnevalsdronningene i hardtrening for å perfeksjonere allerede perfekte kropper.

- Det topper seg før karnevalet. Jentene vil være på sitt beste, de liker å vise seg frem og er stolte av kroppene sine, forteller Diego Rouxinol, daglig leder ved treningssenterkjeden A Bodytech, til ABC Nyheter.

Omstridt kjole

Derfor vakte det stor oppsikt i Rio de Janeiro da sambaskolen Viradouro gav dronningtittelen til sju år gamle Julia Lira. De fleste karnevalsdronningene bruker naken hud flittig for å markedsføre sine skoler, både under forberedelsene og under paradene.

- Vi er ikke imot at barn er med på karnevalet, men vi kan ikke tillate at en sjuåring får en rolle i karnevalsparaden som tradisjonelt har hatt et veldig seksuelt fokus. Dette vil øke synet på barn som seksuelle objekter i det brasilianske samfunnet, sier direktør Carlos Nicodemus for det kommunale barnevernet i Rio de Janeiro, til avisen O Globo.

En annen omstridt kvinne blir også å se i årets karnevalsparade. Blondinen Geise Arruda ble verdenskjent for en rosa minikjole som førte til at hun ble utvist fra et universitet i São Paulo i fjor. Hennes evne til å utløse opptøyer i lårkort er en egenskap sambaskolen Porta da Pedra håper å dra nytte av når Geise viser frem lår og nyanskaffede bryster på sambodromen i Rio.

Flaggbærer Alessandra Chagas representer bydelen Rocinha, en av Rios største favelaer, og under karnevalet tillater også folk i slummen seg å la de hverdagslige bekymringene ligge i noen dager. Foto: Runa Hestmann Tierno Flaggbærer Alessandra Chagas representer bydelen Rocinha, en av Rios største favelaer, og under karnevalet tillater også folk i slummen seg å la de hverdagslige bekymringene ligge i noen dager. Foto: Runa Hestmann Tierno

Personvernpolicy