Stoltenberg ser fram til oppdraget for FN

Statsminister Jens Stoltenberg, her under klimamøtet i India nylig, er ønsket i en gruppe FNs generalsekretær Ban Ki-moon skal ha til å utrede finansiering av klimatiltak i utviklingsland. (Foto: REUTERS / B Mathur / SCANPIX)
Statsminister Jens Stoltenberg, her under klimamøtet i India nylig, er ønsket i en gruppe FNs generalsekretær Ban Ki-moon skal ha til å utrede finansiering av klimatiltak i utviklingsland. (Foto: REUTERS / B Mathur / SCANPIX)

FNs generalsekretær Ban Ki-moon vil ha statsminister Jens Stoltenberg med i en rådgivende gruppe som skal utrede finansiering av klimatiltak i utviklingsland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gruppen skal komme med forslag til hvordan det skal samles inn 100 milliarder dollar innen 2020. Den skal ledes av Storbritannias statsminister Gordon Brown og Etiopias statsminister Meles Zenawi.

Mandatet er å ha anbefalingene klare til klimatoppmøtet i Mexico i desember. Initiativet fra Ban Ki-moon er den første direkte oppfølgingen av København-avtalen.

– Nye finansieringsordninger er et viktig element i arbeidet med å få på plass en ny internasjonal klimaavtale, sier statsministeren til NTB.

Naturvernforbundet utfordrer Stoltenberg til å sikre at finansieringen gir størst mulige utslippsreduksjoner, ikke lavest mulige kostnader for rike land.

Penger helt avgjørende

– Å skaffe tilstrekkelig finansiering til klimatiltak i utviklingsland er helt avgjørende dersom det kommende klimatoppmøtet skal ha større suksess enn fiaskoen i København. Stoltenberg kan gi et svært viktig bidrag til en ny klimaavtale gjennom å delta i Ban Ki-moons utvalg, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

Han mener at rike land må kutte i egne utslipp, ikke tro at de kan slippe unna bare ved å kjøpe kvoter og finansiere tiltak i utviklingsland.

Kirkens Nødhjelp (KN) sier at dette gir Stoltenberg en enestående mulighet til å delta i utformingen av en framtidig finansieringsordning som kan dekke de enorme kostnadene som rike land påfører fattige land gjennom klimaendringene.

Må tilpasse seg

– Fattige og sårbare land vil trenge flere hundre milliarder dollar for å tilpasse seg klimaendringene. Kirkens Nødhjelp har stor tro på det finansieringsforslaget som Norge har fremmet i klimaforhandlingene, sier Wenche Fone, leder av utviklingspolitisk avdeling i KN.

Hun mener det viktigste Stoltenberg kan gjøre i denne gruppen, er å arbeide for at pengene gis som kompensasjon og ikke som lån eller private investeringer.

KN tror ikke at målet på 100 milliarder dollar er tilstrekkelig, men at Stoltenberg og resten av den rådgivende gruppen må forme et system som kan oppjustere beløpet på lengre sikt.

Personvernpolicy