- Dagbladet må be om unnskyldning

Sohail Amad krever en unnskyldning fra Dagbladet. Foto: Andreas H. Lunde
Sohail Amad krever en unnskyldning fra Dagbladet. Foto: Andreas H. Lunde

- Vi vil ha respekt, og det er noe som media ikke har vist oss, sier en av demonstrantene til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


OSLO S (ABC Nyheter): Ungdommene Sohail Amad og Jastib Pawar var blant de 3000 som demonstrerte mot Dagbladets publisering av Muhammed fremstilt som en gris fredag. De var fornøyde med det fredelige arrangementet, men mener sterkt at media, og da spesielt Dagbladet, må komme med en unnskyldning.

- I dag viser vi at vi har selvkontroll og er fredelige mennesker. Vi vil ha respekt, og det er noe som media ikke har vist oss. Vi ønsker en offentlig beklagelse fra dere, og spesielt Dagbladet, sier Amad til ABC Nyheter.

- Hvorfor krenke andre mennesker

- Jeg mener vi skal ta vare på ytringsfriheten i Norge, men det er noe som heter religionsfrihet også. Vi må få utøve religionen vår uten at vi blir krenket for det. Hvorfor skal vi alltid bruke ytringsfriheten til å krenke andre mennesker, spør Pawar.

På spørsmål om hva som vil skje hvis unnskyldningen ikke kommer, svarer Sohail Amad følgende.

- Vi har blitt krenket siden 2006, og nå er vi i 2010. Og dette er ikke første gang disse tegningene har kommet opp. Men vi står her fortsatt fredelig. Hvis unnskyldningen ikke kommer føler jeg at jeg ikke blir hørt og sett, og da blir jeg forvirret og frustrert, sier Amad.

3.000 demonstrerte

Fredag ettermiddag møtte cirka 3.000 mennesker opp for å demonstrere mot publiseringen av karikaturtegninger av profeten Muhammed i norsk media. En gruppe som kaller seg «De frivillige» sto bak arrangementet, men den terrortiltalte Arfan Q. Bhatti har også tatt til orde for demonstrasjonen, og var i folkemengden.

Et demonstrasjonstog gikk så fra Universitetsplassen og ned til Oslo S. Etter en drøy time utenfor stasjonsbygningene begynte demonstrasjonen å løse seg opp.

Eksplosjon

Det var tilløp til dramatikk da det ble hørt en eksplosjon midt i demonstrasjonen. I etterkant viste det seg at eksplosjonen hadde skjedd på uterestaurantområdet til Egon. Ifølge VG skal det ha blitt kastet en fyrverkerilignende gjenstand inn på plassen, men kilder ABC Nyheter snakket med, og skadene på stedet, viser at det nok var en kortslutning i det elektriske anlegget på plassen som tok fyr. En benk ble delvis brannskadet.

Demonstrantene samlet seg etter hvert foran Oslo S. (Foto: Hans Henrik Torgersen)

Demonstrantene samlet seg etter hvert foran Oslo S. (Foto: Hans Henrik Torgersen)

Rett i etterkant av smellet var det tilløp til panikk blant noen av deltagerne i demonstrasjonstoget. Folk løp vekk fra lyden, og en kvinne falt i veibanen rett foran en buss.

Skryt fra politiet

Politiet har i etterkant av demonstrasjonen berømmet arrangørene. Det var aldri tilløp til bråk under arrangementet, og gruppen «De frivillige» gjorde det de kunne for å folk til å forlate sentrum etter at de hadde satt sluttstrek.

Demonstrasjonen skulle i utgangspunktet bare ha foregått på Universitetsplassen, og folketoget som gikk ned til Oslo S var dermed en ulovlig demonstrasjon. Politiet valgte likevel å ikke gripe inn.

- De har jobbet veldig bra for å holde demonstrasjonen rolig, sier Erling Olstad innsatsleder.

Bønn

Om lag 150 muslimer utførte en bønn på Universitetsplassen klokken 15.00, før det deretter var duket for en rekke appeller.

Om lag 150 muslimer utførte en bønn på Universitetsplassen før det ble holdt appeller. (Foto: Hans Henrik Torgersen)Om lag 150 muslimer utførte en bønn på Universitetsplassen før det ble holdt appeller. (Foto: Hans Henrik Torgersen)

De krevde blant annet at norske myndigheter trekker ut soldater fra Darfur, Afghanistan og Somalia.

- Islamofobi

En av de første som holdt appell på plassen gjorde det klart at muslimer i Norge at de ser på de gjentatte publikasjonene av karikaturtegningene av Muhammed som en provokasjon.

Les også: - Vedvarende mobbing av muslimer

- Vi blir nødt til å tro at det er islamofobi. Jeg håper media og myndighetene slutter å lage underholdning av dette stridstemaet og heller konsentrerer seg om å lage gode holdninger, sa en av de muslimske fremmøtte som holdt appell.

En annen innleder som konverterte for ett år siden, fortalte at han konverterte seg ut av samfunnet samtidig.

- Ikke imot ytringsfriheten

Han poengterte flere ganger at alle muslimers oppførsel reflekterer på alle tilhører av religion.

- Det er karikaturene vi er imot, ikke ytringsfriheten. Ikke la dem få se oss i sinne. Ikke la dem få det, sa han.

Advarer mot å delta

Shoaib Sultan, generalsekretær i Islamsk Råd Norge (IRN), sa til ABC Nyheter tidligere fredag at han frykter uroelementer ville ødelegge det som skulle være en fredelig demonstrasjon mot publiseringene av Muhammed-tegninger i norske medier. Selv har organisasjonen advart mot å delta i demonstrasjonen.

Les også: - Jeg tegnet ikke Muhammed

- Vi har oppfordret folk til å ikke demonstrere i dag, men så vidt jeg vet kommer det til å være en markering i sentrum av Oslo i ettermiddag. Jeg håper at det ikke blir noe bråk, men frykter samtidig at uroelementer skal ødelegge, sier Sultan til ABC Nyheter.

Debatten er nå avsluttet og kommentarfeltet deaktivert.

Personvernpolicy