Bhatti var ordensvakt

Bhatti var ordensvakt under demonstrasjonen som fant sted i Oslo fredag. (Foto: Scanpix)
Bhatti var ordensvakt under demonstrasjonen som fant sted i Oslo fredag. (Foto: Scanpix)

Flere tusen muslimer møtte opp for å demonstrere mot publiseringen av Muhammed-karikaturene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag møtte en rekke muslimer opp på Universitetsplassen for å delta i en demonstrasjon mot publiseringen av karikaturtegninger av profeten Muhammed i norsk media. Arfan Q. Bhatti er en av personene som har tatt til orde for demonstrasjonen, som var satt til å vare fra 15.00 til 17.00. Selv stilte han som ordensvakt.

Les også: - Sinnet har bygget seg opp

Ifølge ABC Nyheters reporter på stedet var det mellom 1000 og 1500 personer som har møtt opp så langt, og at det stadig strømmet til med folk.

Det har vært fryktet at det ville bli opptøyer og bråk i forbindelse med demonstrasjonen, men så langt har det gått rolig for seg.

Litt over klokken halv fire beveget demonstrantene seg fra Universitetsplassen til Oslo S, hvor demonstrasjonen fortsatte. Demonstrasjonen er klokken 16.30 tilsynelatende i ferd med å løse seg opp.

Bønn

Om lag 150 muslimer utførte en bønn på Universitetsplassen klokken 15.00, før det deretter var duket for en rekke appeller.

De krevde blant annet at norske myndigheter trekker ut soldater fra Darfur, Afghanistan og Somalia.

- Islamofobi

En av de første som holdt appell på plassen gjorde det klart at muslimer i Norge at de ser på de gjentatte publikasjonene av karikaturtegningene av Muhammed som en provokasjon.

Les også: - Vedvarende mobbing av muslimer

- Vi blir nødt til å tro at det er islamofobi. Jeg håper media og myndighetene slutter å lage underholdning av dette stridstemaet og heller konsentrerer seg om å lage gode holdninger, sa en av de muslimske fremmøtte som holdt appell.

En annen innleder som konverterte for ett år siden, fortalte at han konverterte seg ut av samfunnet samtidig.

- Ikke imot ytringsfriheten

Han poengterte flere ganger at alle muslimers oppførsel reflekterer på alle tilhører av religion.

- Det er karikaturene vi er imot, ikke ytringsfriheten. Ikke la dem få se oss i sinne. Ikke la dem få det, sa han.

Om lag 150 muslimer utførte en bønn på Universitetsplassen før det ble holdt appeller. (Foto: Hans Henrik Torgersen)Om lag 150 muslimer utførte en bønn på Universitetsplassen før det ble holdt appeller. (Foto: Hans Henrik Torgersen)

Advarer mot å delta

Shoaib Sultan, generalsekretær i Islamsk Råd Norge (IRN), sa til ABC Nyheter tidligere fredag at han frykter uroelementer ville ødelegge det som skulle være en fredelig demonstrasjon mot publiseringene av Muhammed-tegninger i norske medier. Selv har organisasjonen advart mot å delta i demonstrasjonen.

Les også: - Jeg tegnet ikke Muhammed

- Vi har oppfordret folk til å ikke demonstrere i dag, men så vidt jeg vet kommer det til å være en markering i sentrum av Oslo i ettermiddag. Jeg håper at det ikke blir noe bråk, men frykter samtidig at uroelementer skal ødelegge, sier Sultan til ABC Nyheter.

Flere tusen muslimer hadde møtt opp på Universitetsplassen for å delta i demonstrasjonen mot publiseringen av Muhammed-karikaturene. (Foto: Hans Henrik Torgersen)Flere tusen muslimer hadde møtt opp på Universitetsplassen for å delta i demonstrasjonen mot publiseringen av Muhammed-karikaturene. (Foto: Hans Henrik Torgersen)

Politiet varslet

Politiet er varslet om demonstrasjonen som skal finne sted på Universitetsplassen på Karl Johan. De er forberedt på at det kan bli bråk, men sier at det ikke har skjedd noe ennå.

- Vi har dannet oss et bilde av situasjonen utfra vår egen etterretning. I tillegg kommer vi til å ha en aktiv bruk av forebyggende arbeid opp mot demonstrasjonen, og gå i dialog med demonstrantene. Det vi håper er selvfølgelig at dette skal skje på en måte som både er rolig, men som også gir demonstrantene mulighet til å ytre seg, sier innsatsleder Erling Olstad i Oslo-politiet til ABC Nyheter.

Delta gjerne i debatten med din innsikt og kunnskap i kommentarfeltet nedenfor. ABC Nyheter overvåker kommentarfeltet og vil fjerne innlegg som bryter med våre retningslinjer og ikke tilfører debatten noe nytt fortløpende. ABC Nyheter aksepterer ikke nedsettende kommentarer om kjønn, rase, religion eller seksuell legning.

Personvernpolicy