OL-dopingen: Lereim overrasket over omfanget

Teamlege Inggard Lereim hadde ventet avsløringer. Foto: Foto: Lise Åserud / SCANPIX
Teamlege Inggard Lereim hadde ventet avsløringer. Foto: Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Inggard Lereim er både skuffet og glad etter dopingsjokket i Vancouver. 30 utøvere får startnekt i lekene etter positive prøver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er ikke helt overraskende, men antallet er høyere enn jeg hadde våget å tenke, sier Lereim til NTB.

Den norske legen har vært sentral i kampen mot doping i flere tiår. Han visste at det kom avsløringer.

– Ja, jeg har fått signaler om dette den siste tiden. Jeg vet ikke noe om navn og nasjoner. Men det skal dreie seg om utøvere i kondisjonskrevende idretter, sier han.

Spent

Avsløringen kom som et resultat av en kraftig økning i tester utenfor konkurranse den siste tiden.

– Aksjonen nå har på mange måter vært lik den som fant sted før Beijing-lekene. Jeg er spent på om dem som nå er avslørt, har avlagt positive prøver eller om det også er så store avvik i blodprofilene (tegn på blodmanipulasjon) hos noen at de stoppes av den grunn.

Lereim synes alle positive dopingprøver er «et steg i riktig retning».

– Likevel viser det seg jo at dette er et evighetsarbeid. Det er åpenbart mange råtne egg igjen i kurven. De store, stygge skurkene er legene og lederne rundt utøverne. Man opptrer meget uetisk, sier Lereim.

Rush

Vinter-OLs største dopingskandale kom i 2002. Da ble Johann Mühlegg avslørt og fratatt gull. Det samme skjedde med Ola Danilova og Larissa Lasutina. Også flere ikke fullt så profilerte utøvere ble avslørt i de lekene.

– Med tanke på hvor mye det er snakket om jakten på doperne de siste månedene, synes jeg det er rart at så mange avsløres. Men dette er med på å rense opp før OL akkurat på samme måte som foran sommerlekene i 2008, sier Inggard Lereim.

Bruk av EPO-lignende stoffer (øker antall røde blodlegemer og gir bedre oksygenopptak) og gammeldags bloddoping (injisering av eget blod som ble tappet i forkant) er aktuelle metoder. (©NTB)

Personvernpolicy