Lover lynangrep mot vestlige styrker

Amerikanske marinestyrker tester våpen i forkant av operasjon Mushtarak. Foto: Scanpix/AP.
Amerikanske marinestyrker tester våpen i forkant av operasjon Mushtarak. Foto: Scanpix/AP.

Taliban lovet torsdag å kjempe mot den kommende vestlige og afghanske offensiven med en geriljakampanje basert på «lynangrep».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks år gamle Kheraki ble såret i kryssilden mellom Taliban og amerikanske marinesoldater. Foto: Scanpix/AFP.Seks år gamle Kheraki ble såret i kryssilden mellom Taliban og amerikanske marinesoldater. Foto: Scanpix/AFP.

Vestlige og afghanske styrker forbereder seg på å storme en av Talibans viktigste skanser i det sørlige Afghanistan.


Tusenvis av amerikanske marinesoldater, Nato og afghanske soldater har samlet seg rundt byen Marjah, en Talibanbastion i Helmandprovinsen. De er i ferd med å starte den største offensiven mot Taliban siden den amerikanskledede invasjonen i 2001.

Aksjonen har fått navnet Operasjon Mushtarak («Sammen» på Dari) og er ventet å begynne i løpet av få dager. Den tar sikte på å drive ut Taliban og erstatte deres styre med vestlig støttede afghanske regjeringsinstitusjoner.

I en trassig uttalelse på sitt nettsted lover Taliban å forsvare byen i den opiumsdyrkende regionen i den sentrale Helmandelvedalen, som de har kontrollert i årevis sammen med narkotrafikkanter.

- Fra det vi ser på bakken er ikke denne operasjonen noe annerledes enn invasjonsstyrkenes daglige aktiviteter, sier Yousuf Ahmadi, en Talibantalsmann.

- Fienden gjør et stort nummer av det. De forsøker å selge det til media som en stor offensiv til tross for at Marjah er et lite sted, sier han, og legger til:

- Operasjonen er ikke så stor som de hevder.

Likevel lover han at Taliban vil stå mot offensiven, og bruke lynangrep og de improviserte eksplosivene som har blitt en hovedartikkel i deres arsenal.

- Jeg kan si på dette tidspunktet at vi kommer til å bruke taktikkene vi brukte i Nawa og Khanishinoperasjonene, sier han med henvisning til to offensiver i Helmand i fjor, den britiskledede Panther's Claw og marinesoldatenes Dagger.

- Det vil for det meste bli lynangrep og veibomber, legger han til.

60 utenlandske drept

Taliban-ledede opprørere har kjempet for å velte den vestlig støttede regjeringen i Kabul siden deres regime ble kastet i slutten av 2001.

Restene av islamistbevegelsen omgrupperte seg raskt for å starte et opprør som har blitt stadig mer dødbringende. I fjor krevde det livet til 520 utenlandske soldater, de fleste av dem drept av improviserte eksplosiver.

Hittil i år har mer enn 60 utenlandske soldater, av de 113.000 som er utsendt til Afghanistan under amerikansk og Nato-kommando, mistet livet på den afghanske slagmarken, de fleste etter angrep med improviserte eksplosiver.

En AFP-fotograf med en amerikansk marineenhet fem kilometer nordøst for Marjah sier man kunne se opprørerne plante improviserte eksplosiver langs veiene ved et strategisk viktig veikryss, og at de utsatte marinesoldatene for en nærmest konstant sperreild med granater og raketter fra boligmasser i nærheten.

Under deres regler for krigshandlinger har marinesoldatene ikke lov til å slå tilbake før alle innbyggerne har flyktet fra området.

Overvåking av radiokommunikasjon har plukket opp Talibanledere som instruerer sine fiender om å forhindre marinesoldatene i å bygge en base «med alle nødvendige midler».

Sivile tap

Noen sivile ble fanget i kryssilden i sammenstøt, inkludert seks år gamle Kheraki, som ble brakt til marinesoldatenes leir av sin far før hun ble fløyet med helikopter til en militærbase for behandling.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen sier onsdag at det har vært en sterk økning i antall sivile dødsfall i de forberedende operasjonene før angrepet.

Talibantalsmannen Ahmadi hevdet tidligere denne uken at den militante gruppen hadde utviklet et nytt improvisert eksplosiv, oppkalt etter Talibanleder Mullah Mohammad Omar, som ikke kan oppdages av minesveipersystemer.

Bombene vil bli tatt i bruk når operasjonen begynner, sier han.

- Med Guds velsignelse kan jeg forsikre den afghanske nasjonen om at invasjonsstyrkene vil lide et skamfullt nederlag i Marjah. Vi vil lykkes fordi vi har Guds velsignelse, sier Ahmadi.

Nato-representanter spår også seier, og sier at det å fjerne Taliban vil rydde veien for å la den afghanske regjeringen gjenvinne kontroll over området, som ligger mindre enn 20 kilometer fra provinshovedstaden Lashkar Gah.

Personvernpolicy