- Angrep opposisjonsledere

Flere hundre tusen tilhengere av det iranske regimet samlet seg i Teheran torsdag for å markere 31. årsdagen for den islamske revolusjonen. Foto: Scanpix/AP.
Flere hundre tusen tilhengere av det iranske regimet samlet seg i Teheran torsdag for å markere 31. årsdagen for den islamske revolusjonen. Foto: Scanpix/AP.

De iranske opposisjonslederne Mohammad Khatami og Mehdi Karroubi ble angrepet i sine biler under en marsj for å markere den islamske revolusjonen i Iran torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hevder en av opposisjonens nettsteder og Karroubis sønn.

Under fjorårets jubileum brente demonstranter amerikanske flagg. Foto: AP Photo/Vahid SalemiUnder fjorårets jubileum brente demonstranter amerikanske flagg. Foto: AP Photo/Vahid Salemi


Nettstedet, Rahesabz, melder også at eks-president Khatamis bror Mohammad Reza og hans kone ble pågrepet av sikkerhetsstyrkene.

Karroubis sønn Hossein sier til AFP at faren «ikke var skadd, men at vaktene som fulgte med ham ble det».

«De (politi og sivilkledde) skjøt tåregass og veivet med kniver da de støtte sammen med våre tilhengere», før de geistlige nådde Sadeghieh-plassen vest i Teheran der det var meningen at han skulle slå følge med marsjen.

Karroubis andre sønn Ali ble også pågrepet, sier Hossein.

Rapportene kan ikke bekreftes uavhengig siden utenlandske medier har blitt nektet å dekke gateprotestene.

31-årsdag

Flere hundre tusen iranere samlet seg torsdag på et torg i Teheran for å markere 31-årsdagen for den islamske revolusjonen.

Flere hundre tusen iranere samlet seg torsdag på et torg i Teheran for å markere 31-årsdagen for den islamske revolusjonen. Foto: AFP PHOTO/PRESS TV Flere hundre tusen iranere samlet seg torsdag på et torg i Teheran for å markere 31-årsdagen for den islamske revolusjonen. Foto: AFP PHOTO/PRESS TV

Sikkerheten var streng, og det var rapporter om at tilhengere av opposisjonen var i ferd med å samle seg på gatene.

Statlig fjernsyn viste bilder av menn, chador-kledde kvinner og barn som bar bannere med påskriften «Død over Amerika, Død over Israel!» samlet på Azadi- (frihets-) plassen sørvest i Teheran for å markere dagen den amerikanskstøttede sjahen ble styrtet i 1979.

- 22. Bahman (11. februar) er et symbol på iransk enhet, sier statlig fjernsyn mens det rapporteres at en million iranere er samlet på Azadiplassen.

Opposisjonens nettsted Rahesabz melder at tusenvis av anti-regjeringsdemonstranter også har tatt til gatene i Teheran. Dette har ikke latt seg bekrefte uavhengig siden utenlandske medier har blitt forbudt å dekke gatedemonstrasjonene.

En AFP-reporter som er blant en gruppe journalister iranske myndigheter brakte til en tale på Azadiplassen ved president Mahmoud Ahmadinejad sier sikkerhetsstyrkene har en sterk tilstedeværelse i området.

Ahmadinejads tale er ventet å avsløre flere detaljer om Irans kontroversielle atomprogram.

Feiringene for å markere dagen sjahen ble styrtet har tradisjonelt vært en festdag, og en mulighet for iranske ledere til å vise frem folkelig støtte for etablissementet.

Medlemmer av Revelusjonsgarden markerer den første dagen av jubileet. Foto: AFP PHOTO/ATTA KENAREMedlemmer av Revelusjonsgarden markerer den første dagen av jubileet. Foto: AFP PHOTO/ATTA KENARE

Men i år ser opposisjonsgrupper, ledet av noen av grunnleggerne av den islamske republikken, ut til å ville kapre nasjonaldagen i sin fortsatte avvisning av legitimiteten til Ahmadinejads regjering.

Advarer

Dersom opposisjonen lykkes i å gjennomføre demonstrasjoner kan dette ha stor symbolsk betydning gitt jubileets historiske betydning.

Revolusjonsgarden og politiet har advart om at de vil slå hardt ned på enhver protest, som siden de først brøt ut forrige juni har truet grunnpilarene i det islamske regimet og splittet de geistlige.

- Hvis noen vil forsøke å forstyrre denne praktfulle seremonien, vil de bli konfrontert av folket og vi er også fullt beredt, advarte politisjef Esmail Ahmadi Moghaddam onsdag.

Flere personer som hadde planlagt å demonstrere er allerede fengslet, la han til.

Ahmadinejads omstridte gjenvalg forrige juni kastet den islamske republikken inn i en av dens verste politiske kriser noensinne. Opposisjonen har nektet å ta kampen vekk fra gatene tross det som ofte har vært dødelige motangrep.

Det var store demonstrasjoner etter valget. Foto: AP PhotoDet var store demonstrasjoner etter valget. Foto: AP Photo

I det siste sammenstøtet ble åtte personer drept på den sjiamuslimske helligdagen Ashura 27. desember og flere hundre ble fengslet da myndighetene nedkjempet demonstranter de anklager for å ville velte regimet og ta parti med Irans fiender i utlandet.

Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei sier han ønsker at torsdagens feiring skulle vise enhet og levere et «slag» mot «arrogante» makter.

Khamenei, som har siste ord i alle viktige nasjonale spørsmål, har tatt Ahmadinejads side og avvist alle påstander om fusk i valget. Han gir Vesten skylden for uroen etter valget og fordømmer de fortsatte protestene som «oppvigleri».

«Røtter av tyranni»

Opposisjonen er ledet av tidligere tilhengere av den islamske republikken, inkludert den tidligere statsministeren Mir Hossein Mousavi, som sier revolusjonen fra 1979 slo feil fordi «røttene av tyranni og diktatur» fra sjah-tiden fremdeles finnes.

En iransk familie sørger ved graven til en av de som ble drept i 1979. Foto:EPA/ABEDIN TAHERKENAREH En iransk familie sørger ved graven til en av de som ble drept i 1979. Foto:EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Mousavi og Mehdi Karroubi, den andre opposisjonslederen, har oppfordret sine tilhengere til å møte frem i stort antall i det som er kjent som «den grønne bevegelsen», men har også oppfordret dem til å vise tilbakeholdenhet.

- Jeg føler at vi må delta samtidig som vi vedlikeholder den kollektive ånden så vel som vår identitet og etterlater et inntrykk, sa Mousavi mandag.

- Sinne og bitterhet bør ikke la oss miste kontrollen.

Karroubis sønn Hossein sier til AFP at faren vil delta i den årlige marsjen torsdag, men at hans «mor hadde kontaktet ham og sagt han ikke skulle la han (Karroubi) gå ut».

I Ashura-demonstrasjonene ble Mousavis nevø skutt og drept, og i januar henrettet Iran to menn for å ha forsøkt å kaste regimet og sa ni demonstranter ventet på dødsstraff etter tilsvarende dommer.

Internett forstyrret

I forkant av jubileet saknet internettforbindelsene farten og tekstmeldingstjenester ble forstyrret. Regjeringen gir tekniske feil skylden.

Google sier iranske brukere har problemer med å få kontakt med Gmail etter en rapport om at Irans teleleverandør har avbrutt internettgigantens e-posttjeneste.

USA har i disse dager innført nye sanksjoner mot Irans mektige revolusjonsgarde, ved å beordre aktivaene til et individ og fire firmaer knyttet til enheten frosset.

Utenriksdepartementets talsmann Philip Crowley sier USA har blinket ut garden for dens rolle i Irans kontroversielle atom- og rakettprogram, påståtte forbindelser til terrorisme og aksjonene mot anti-regjeringsdemonstrantene.

Personvernpolicy