Ebadi frykter politisk katastrofe i Iran

Den iranske fredsprisvinneren Shirin Ebadi sier hun frykter en katastrofal utvikling i hjemlandet om opposisjonen ikke får uttrykke seg fritt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et åpent brev til FNs menneskerettighetsråd og FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay fastslår Ebadi at iranernes tålmodighet har sine grenser.

Nobelprisvinner Shirin Ebadi. Foto: AP Photo/Ahn Young-joonNobelprisvinner Shirin Ebadi. Foto: AP Photo/Ahn Young-joon

«Fortsatt undertrykkelse og drap på forsvarsløse mennesker kan føre til en katastrofe som vil undergrave freden og sikkerheten i Iran, om ikke i hele regionen», skriver hun.

Ebadi oppfordrer menneskerettighetsrådet til å utnevne en spesialrapportør for Iran og starte en gransking av regimet.

Torsdag forberedte Iran seg på store demonstrasjoner i forbindelse med feiringen av 31-årsdagen for den islamske revolusjonen i 1979.

Feiringen er vanligvis gemyttlig, men i år har opposisjonen planer om å benytte anledningen til å fylle gatene med regimekritiske røster.

I forkant av feiringen har politiet pågrepet en rekke personer som skal ha deltatt i planleggingen av demonstrasjoner.

Samtidig har utenlandske medier fått forbud mot å dekke begivenhetene, med unntak av president Mahmoud Ahmadinejads planlagte tale på Frihetsplassen.

Irans øverste leder ayatolla Khamenei sier torsdagens feiring skal være en dag hvor landet viser at det står samlet mot vestlige stormakter. (©NTB)

Personvernpolicy