Nina Karin Monsen tapte

ANKER: Nina Karin Monsen sier til ABC Nyheter at saken vil bli anket.
ANKER: Nina Karin Monsen sier til ABC Nyheter at saken vil bli anket.

Oslo tingrett har avvist Nina Karin Monsens søksmål mot staten i forbindelse med ekteskap for homofile.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Oslo tingrett har i en nylig kjennelse avslått å behandle saken der Nina Karin Monsen og 13 andre saksøkte Staten etter endringene i ekteskapsloven fra 2009.

Monsen og de andre saksøkte staten, ved Barne- og likestillingsdepartementet på grunn av loven som fra 1. januar 2009 tillot homofile å inngå ekteskap.

Nina Karin Monsen, som mottok Fritt Ord-prisen i 2009, sier til ABC Nyheter at kjennelsen vil bli anket.

- Vi påklager selvfølgelig avgjørelsen. Vi visste det ville bli sånn. Men jeg vil ikke svare noe mer på det. Saken fortsetter, sier hun til ABC Nyheter.

Ekteskapslov

Hun og de andre saksøkerne har fremholdt at ekteskapsloven har fått et annet innhold etter at loven ga homofile par adgang til å gifte seg, og at forutsetningene for saksøkernes samtykke til å inngå ekteskapet ikke lenger er de samme.

Dermed mener de at ekteskapsavtalene er ugyldige. Denne gyldigheten mener de å ha krav på å få vurdert rettslig.

Staten på sin side mener at det ikke er mulig å ta en slik sak til retten, fordi det handler om kritikk av, eller uenighet om, innholdet i loven.

Må betale

Retten avviser søksmålet, og skriver blant annet i dommen at «saksøkernes argumentasjon utdyper deres personlige syn på lovendringene i ekteskapsloven, barneloven, adopsjonsloven og bioteknologiloven. Det fremgår at saksøkerne er uenige i lovendringene. Retten kan imidlertid ikke se at argumentasjonen inneholder noen rettslig begrunnelse for kravet.»

Dermed avviser de saken. Saksøkerne, med Monsen i spissen, må også betale statens saksomkostninger.

Personvernpolicy