Anken i Telenor-saken avvist

Rettighetshaverne nådde ikke frem i ankesaken mot Telenor i Borgarting Lagmannsrett. Foto: Colourbox.com
Rettighetshaverne nådde ikke frem i ankesaken mot Telenor i Borgarting Lagmannsrett. Foto: Colourbox.com

Film- og musikkbransjen fikk ikke medhold i ankesaken mot Telenor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Informasjonssjef Atle Lessum i Telenor mener lagmannsretten har gjort en grundig jobb. Foto: Ole W. JacobsenInformasjonssjef Atle Lessum i Telenor mener lagmannsretten har gjort en grundig jobb. Foto: Ole W. Jacobsen

OSLO (ABC Nyheter): Borgarting lagmannsrett avviste i dag anken til rettighetshaverne i Telenor-saken.


Les også: Pirate Bay blir ikke stengt for Telenor-kunder

- Slik vi ser det har lagmannsretten gjort en veldig, veldig grundig jobb, og det er vi glade for, sier informasjonssjef i Telenor Atle Lessum til ABC Nyheter.

Ikke uenige om målet

- Dette har ikke vært en sak hvor vi er uenige om målet, men vi har vært uenige om at dette er veien å gå, sier han videre om kravet rettighetshaverne har satt hvor de har stevnet Telenor for retten for at de skal sperre brukernes tilgang til nettsteder som The Pirate Bay.

Lagmannsretten har i dag forkastet rettighetshavernes anke fordi det ikke foreligger et tilstrekkelig grunnlag for kravet. Kravet som begjæringen om forføyning grunner seg på, mangler hjemmel i norsk lov, mener de.

- Lagmannsrettens avgjørelse bekrefter at rettighetshaverne i Norge er tilnærmet rettsløse på dette området, sier Cato Strøm, direktør i TONO til ABC Nyheter.

- Lagmannsretten er også veldig tydelig på at de savner rettslige grenser for tjenesteytere som opererer som mellomledd, sier han.

Les også: Kulturbransjen møter Telenor til piratslag

Ikke riktig implementert

- Vi har tibudt Telenor samarbeidsmodeller på feltet, hvor de forteller deres kunder når de beveger seg inn på ulovlige områder, men har blitt avvist, sier han videre og understreker samtidig at lagmannsrettens avgjørelse opprettholder tingsrettens kjennelse, som må forstås slik at EUs opphavsrettsdirektiv ikke ble riktig implementert i norsk lov i 2005.

Han er likevel optimist med tanke på fremtiden.

- Vi ser stadig at det kommer gode nye løsninger på markedet, men vi må likevel kjempe mot de ulovlige alternativene som ofte blir de enkleste løsningene for brukerne, sier han.

Retten skriver at «Telenor medvirker i åndsverklovens forstand ikke til staffbare eller erstatningsbetingende handlinger blant sine sluttbrukere ved å stille sitt nett til rådighet for allmennheten uten å blokkere The Pirate Bay».

Les også: Pirate Bay kan bli stengt for Telenor-kunder

Marte Thorsby, direktør i IFPI, sier i en kommentar:

- Lagmannsretten skriver i sin kjennelse at grensene for medvirkeransvar er uklare og at Kulturdepartementet må klargjøre dette når de nå skal gå gjennom åndsverkloven på nytt. Dette er med andre ord et «ingenmannsland» i den nåværende loven, og det betyr at det er fritt frem for å legge til rette for ulovlig virksomhet i norske nett.

Forstår kritikken

Telenor møter kritikken med forståelse, og vil gjerne gjøre hva de kan for å tilrettelegge for lovlige løsninger, men uten å sperre kundenes tilgang.

Cato Strøm i TONO mener rettighetshaverne er rettsløse i Norge i dag. Foto: TONOCato Strøm i TONO mener rettighetshaverne er rettsløse i Norge i dag. Foto: TONO

- Vi vil gjerne finne metoder hvor det tilrettelegges for lovlige nedlastinger. Hvordan vi kan begrense den ulovlige fildelingen er også viktig for oss, men dette må gjøres på andre måter enn å sperre for kundenes tilgang, som er en prinsippsak for oss, understreker Lessum.

Arbeidsgruppe

Kulturdepartementet har satt sammen en arbeidsgruppe som skal forsøke å finne en løsning som alle parter kan leve godt med. I denne arbeidsgruppen er både representanter for TONO og Telenor representert.

Les også: - Vi gjør det vi kan

En samlet film- og musikkbransje tok i juni 2009 ut begjæring om midlertidig forføyning mot Telenor, med krav om at Telenor stenger tilgangen til The Pirate Bay for sine internettkunder. Saken var oppe i Asker og Bærum tingrett sist høst. Tingretten ga ikke rettighetshaverne medhold. Rettighetshaverne sendte anke til Borgarting lagmannsrett i desember 2009, som altså nå er behandlet.

The Pirate Bay er en nedlastingsnettside som ulovlig tilgjengeliggjør opphavsrettslig beskyttet musikk og film.

Personvernpolicy