Tok keisersnitt uten bedøvelse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske Hannafia Spånbergs marerittgraviditet endte i et keisersnitt uten bedøvelse. Saken ble aldri fulgt opp av sykehuset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om keisersnitt

* 16,3 prosent av nyfødte nordmenn blir født med keisersnitt (tall fra 2006).

* Skiller mellom vanlige keisersnitt og haste-keisersnitt. Det siste utføres hvis fosteret får for lite surstoff under fødselen, eller hvis fødselen stopper opp.

* Det finnes flere vanlige årsaker til å ta keisersnitt. Legene gjør på forhånd en medisinsk vurdering og gir råd om de synes keisersnitt er en smart løsning i hvert enkelt tilfelle.

* Navnet keisersnitt stammer fra romertiden, da en av keiserne innførte en lov som påla borgerne å skjære opp livmoren og forsøke å redde barnet dersom en gravid kvinne døde.

Da svenske Hannafia Spånberg fra Lund i Skåne skulle føde sitt andre barn, ble det gjort med keisersnitt på kvinneklinikken i Lund. Men bedøvelsen virket ikke.

Spånberg forteller at hun tydelig husker hvordan det kjentes når legene skar lag på lag i magen hennes. Da var det allerede for sent å prøve å få bedøvelsen til å virke mer. De prøvde istedenfor å snakke henne gjennom operasjonen.

- De sa at det ville bli verre når de gikk gjennom bukhinnen. Rett før de skar fikk jeg samle meg en liten stund for å klare å gjennomgå det, og fikk noen smertefrie sekunder. Så kom de på at jeg kunne få lystgass. Det hjalp ikke, men det var bra at noen trykket masken mot ansiktet. Det hjalp til å holde meg nede, sier Spånberg til Sydsvenskan.

Før keisersnittet skulle utføres hadde hun fått to sprøyter med bedøvelse. Da legene skulle teste om bedøvelsen virket, la de kalde bomullsdotter på magen hennes og spurte om hun kjente dem. Det gjorde hun tydelig, men legene sa at dette bare var normalt, ifølge avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avviksrapporten som ble skrevet etter hendelsen, ble aldri fulgt opp. Ledelsen innrømmer nå at mange feil ble gjort i forbindelse med saken.

Ifølge konstituert sjef Päivi Kannisto ved kvinneklinikken i Lund var den første feilen at legene som utførte inngrepet aldri oppfattet narkoselegens uro for at bedøvelsen ikke virket.

Deretter fikk overlegen aldri se rapporten fra hendelsen, noe som sykehuset angir som årsak til at saken aldri ble meldt til Socialstyrelsen (tilsvarende det norske Helsetilsynet).

- Vi kan bare beklage at det ble slik, sier Kannisto til Sydsvenskan.

Både mor og barn har klart seg fysisk i ettertid. Kvinnen har nå anmeldt saken.