Dårligst i Europa

TREGEST: Norge kommer helt sist i en ny undersøkelse om gjennomsnittsfart på veiene.
TREGEST: Norge kommer helt sist i en ny undersøkelse om gjennomsnittsfart på veiene.

Norge kommer dårligst ut i en ny undersøkelse som måler gjennomsnittsfarten mellom store byer i 12 europeiske land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har Europas tregeste biltrafikk mellom storbyene. Det siste landet som passerte oss, var Albania.

Den antatte gjennomsnittlige hastigheten mellom de store byene i Albania økte fra 64,6 til 68,1 kilometer i timen fra 2008 til i fjor. I Norge sank snitthastigheten mellom de store norske byene fra 67,9 km/t til 65,0 km/t, ifølge tall fra Opplysningskontoret for Veitrafikk.

108 km/t

Der sitter Vilrid Femoen som leder avdelingen for politikk og strategi. Hun sier til Aftenposten at uansett hva som er årsaken til fartsnedgangen, så er utviklingen i strid med de transportpolitiske målene.

– Hvorfor ikke utnytte potensialet for bedre fremkommelighet, når vi vet at bedre veier ofte betyr sikrere veier? spør Femoen.

12 europeiske land er med i undersøkelsen, og i de beste landene kommer gjennomsnittshastigheten opp i 108 kilometer i timen. Tallene bygger på beregninger gjort med ruteplanleggeren til Via Michelin.

Gode på trafikksikkerhet

Vegdirektoratet mener det er vanskelig å kommentere saken, fordi de ikke kjenner datagrunnlaget. Direktør Lars Erik Hauer i Vei- og transportavdelingen i Vegdirektoratet sier noe av årsaken til nedgangen i hastighet i Norge kan være at man har innført vinterfartsgrenser.

- Det er et tiltak som er iverksatt for å bedre sikkerheten, og vi topper listen for trafikksikkerhet i Europa, sier Hauer til Aftenposten.

(©NTB)

Personvernpolicy