Fru Obama skal slanke fete barn

Presidentfruen var omgitt av skolebarn og fotballspillere fra lilleguttlaget til Watkins Hornets, som ble amerikanske mestre i 2009, da kampanjen «Let's Move» ble lansert tirsdag. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / SCANPIX
Presidentfruen var omgitt av skolebarn og fotballspillere fra lilleguttlaget til Watkins Hornets, som ble amerikanske mestre i 2009, da kampanjen «Let's Move» ble lansert tirsdag. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / SCANPIX

Presidentfrue Michelle Obama er frontfigur i myndighetenes kamp mot overvektige barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Let’s Move» er navnet på kampanjen førstedamen skal skaffe blest rundt. Målet er å slanke overvektige unger i USA. Hvert tredje amerikanske barn rammes av overvekt, og problemet er nå så stort at den oppvoksende generasjonen ligger an til å bli den første som lever kortere enn sine foreldrene.

I USA er overvekt betegnet som en epidemi.

Pengesluk

– Dette dreier seg ikke om gram eller kilo, det handler om våre barns velvære, sa Michelle Obama, omgitt av skolebarn og et lilleguttlag i fotball under pressekonferansen i Det hvite hus tirsdag.

I løpet av 1980- og 1990-tallet ble antall overvektige barn i USA tredoblet, og kostnadene forbundet med overvekten følger samme trend. I 1998 brukte myndighetene 78 milliarder dollar på overvektige barn, i 2006 hadde tallet steget til 147 milliarder dollar.

«Vi må handle nå for å bedre helsen til vårt lands barn og for å unngå å bruke milliarder av dollar på en sykdom som kan unngås», står det i dokumentet president Barack Obama undertegnet i forbindelse med lanseringen av «Let’s Move»-kampanjen.

– Rundt hvert tredje barn veier for mye eller er sykelig overvektig. Det er på tide å bevege seg, sa Michelle Obama.

Bedre merking

Hensikten med kampanjen er å skape oppmerksomhet og bevissthet rundt hva som kan gjøres for unngå at barn blir overvektige. Blant annet skal myndighetene bedre merkingen av matvarer, og det vil, ifølge førstedamen, gjøre det enklere for foreldre å velge sunnere alternativer.

– De føler skyld, og vi må hjelpe dem, sa Michelle Obama.

Etter pressetreffet inne i Det hvite hus plantet Obama grønnsaker i Rosehagen utenfor presidentboligen og viste, sammen med flere av skolebarna, imponerende ferdigheter med rockeringen.

«Let’s Move» er en av de mest profilerte politiske prosjektene førstedamen har vært med på. (©NTB)

Personvernpolicy