Forbereder massiv militæraksjon

Et amerikansk medisinsk evakueringshelikopter, Black Hawk stasjonert ved en forward operating base i Helmandprovinsen. Foto: Scanpix/AP.
Et amerikansk medisinsk evakueringshelikopter, Black Hawk stasjonert ved en forward operating base i Helmandprovinsen. Foto: Scanpix/AP.

Afghanske myndigheter sier tirsdag at de lagrer telt og mat til sivile som flykter i forkant av et militærangrep som retter seg mot en av opprørernes viktigste baser i sør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styrker fra Nato, USA og Afghanistan er i ferd med å forberede seg til en offensiv mot Taliban på Marjah-sletten i Helmandprovinsen som de militære sier vil bli den største siden den amerikanskledede invasjonen i 2001.


- Vi har telt, vi har mat, vi har en plan, alt er på plass, sier guvernøren i Helmandprovinsen, Mohammad Gulab Mangal.

- Hittil har det vært to bølger av flyktninger fra området, 72 og 92 familier, sier han til reportere.

Mangal, som var i Kabul for å bli underrettet av Natorepresentanter, sier forberedelsene har pågått i omkring tre måneder for en eventuell bølge av sivile fra Marjah, en by med omkring 80.000 innbyggere.

Gahr Støre: - Tøffere i Afghanistan (video)

Lederen for Helmands department for flyktninger og hjemsendelse, Ghulam Farooq Noorzai, sier omkring 400 familier, med i snitt sju medlemmer hver, har flyktet fra området og ankommet provinshovedstaden Lashkar Gah og andre byer.

- Vi har etablert registreringsposter langs veiene, sier han. Marjah ligger i den sentrale Helmandelvedalen.

Tusenvis av US Marines, Nato og afghanske styrker er oppmarsjert i regionen, omkring 20 kilometer sør for Lashkar Gah, for operasjon Mushtarak, som tar sikte på å drive Taliban ut fra flodområdet, som brukes til dyrking av opium.

Mangal anklager opprørerne for å arbeide med narkotrafikkanter for å omforme området til verdens største region for opiumsproduksjon.

Militæroperasjonen er første fase i en plan for å rydde Marjah for opprørere og bringe inn sivilt styre, sier han.

- Hovedhensikten er å etablere afghansk suverenitet i området og utvide suvereniteten til den afghanske republikken, sier Mangal.

- Vi må rydde området fra fiendene i opposisjonen for å kunne stabilisere det, sier han.

- Fra sivil side er vi fullt ut beredt til å implementere planer om å bringe godt styresett, utvikling og sivilisasjon til området.

Personvernpolicy