Klimakjendiser skeptiske til klimaskeptikere

Skeptiske til skeptikerne: Klimaettverks-profiler som Åsne Seierstad, Aleksander Melli, Arild Hermstad og Lars Haltbrekken. Foto: Scanpix.
Skeptiske til skeptikerne: Klimaettverks-profiler som Åsne Seierstad, Aleksander Melli, Arild Hermstad og Lars Haltbrekken. Foto: Scanpix.

I kveld skal Norsk klimanettverk sette søkelys på klimaskeptikerne. De slipper ikke til en eneste skeptiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk klimanettverk

Norsk klimanettverk presenterer seg som en allianse som arbeider for en reell norsk innsats i klimakrisens tid:

Mennesket er i ferd med å gjøre uopprettelig skade på eget livsgrunnlag, og dette tiåret representerer et handlingsvindu, der hvert lands evne til omstilling kan være med på å forme vår framtid til det bedre.

Hvor effektive klimatiltakene blir i hvert enkelt land, betinges også av demokratisk deltakelse; hvor effektive vi er til å påvirke politikken.

(ABC Nyheter): Elefanten i rommet.

Det er tittelen på denne ukas møte arrangert av aktivistene i Norsk klimanettverk. Dette er en gruppe kulturpersonligheter, polfarere, miljøaktivister og andre som engasjerer seg for å få reell handling mot norske klimautslipp.

I Litteraturhuset i Oslo samles nettverket i kveld for å diskutere at det finnes folk i Norge som er skeptiske til at det pågår menneskeskapte klimaendringer.

De ser rett og slett ikke elefanten i rommet.

Med dette uttrykket beskriver Klimanettverket sine meningsmotstandere.

Ser ikke skeptikerne heller

Men klima-aktivistene kommer heller ikke til å se særlig til klimaskeptikerne i rommet der de skal diskutere klimaskepsis.

Blant de seks paneldeltakerne er ikke en eneste klimaskeptiker invitert.

- Nei, ingen i panelet står i bresjen for den definisjonen i panelet. Men flere av dem har gitt rom for skeptiske ytringer, sier student Marte von Krogh, som sitter i styringsgruppa for Norsk klimanettverk.

Hun viser til at redaktør Tormod Haugstad i Teknisk Ukeblad og journalist Anne Marte Blindheim fra Dagbladet er invitert til panelet.

Mer publikumsvennlig?

- Hadde det ikke vært naturlig å slippe til dem dere faktisk skal sette under kritisk søkelys?

- Jo, det kan du si. Men det har noe med å gjøre dette til en mer publikumsvennlig debatt, ikke rent vitenskapelig. Vår forutsetning er ikke å diskutere hvorvidt klimaendringene faktisk er menneskeskapt eller ei. Vi har uttalt vårt ståsted tydelig, svarer Marte von Krogh.

Og hun regner med at skeptikerne vil sitte i salen.

- Slipper vi til?

Det kommer de til, skal vi tro lederen for organisasjonen av skeptikere, som kaller seg Klimarealistene.

- Vi kommer til å ha flere representanter i salen, forteller Svenn Korseth senior.

- Men om de kommer til, er et annet spørsmål, legger han til.

- Panelet er sammensatt på en viss måte i en viss hensikt. Som vanlig. De eneste møtene hvor det er åpent for alle, er de vi organiserer selv. Ellers er de organisert av alarmistene, med Ciceros direktør Pål Prestrud i spissen, sier Korseth senior.

- Og møtelederen tilhører alltid klanen, anklager han.


Personvernpolicy