Kongen sa nei til IOK for barna

Kongen sa nei til IOK for barna
Kongen sa nei til IOK for barna

«Det passer seg ikke», svarte kong Harald da IOK-medlem Gerhard Heiberg spurte om muligheten for at de norske kongebarna ble IOK-medlemmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongefamilien med kong Harald, kronprinsesse Mette-Marit, Magnus, Kronprins Haakon, Marius Borg Høiby, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus og dronning Sonja. Foto:ScanpixKongefamilien med kong Harald, kronprinsesse Mette-Marit, Magnus, Kronprins Haakon, Marius Borg Høiby, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus og dronning Sonja. Foto:Scanpix

Gerhard HeibergGerhard Heiberg

– Vi har snakket om det, men vi har funnet ut at det ikke passer for våre kongelige å gå inn, sier Heiberg (70) til Aftenposten tre dager før åpningen av Vancouver-OL.

Heiberg hadde både kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise i tankene som IOK-medlemmer. I dag er 13 kongelige fra andre land medlemmer av Den internasjonale olympiske komiteen (IOK).

Heiberg sier at en plass i IOK for en av de to kongebarna ville blitt enda mer kontroversielt i Norge enn det ble i Danmark da kronprins Frederik trådde inn.

– Det ville hans majestet helst unngå. Det skjønner jeg. Det er ikke noe mer å snakke om, sier Heiberg til Aftenposten.

I intervjuet forteller Heiberg blant annet også om hvordan han takket nei til tilbud om bestikkelser under behandlingen av Salt Lake Citys søknad om å arrangere vinter-OL i 2002.

Om sin egen fremtid i IOK sier Heiberg at det er to av åtte kandidater til å etterfølge president Jacques Rogge i 2013 som han absolutt ikke kan samarbeide med. Avgjørende blir etterfølgerens holdninger til doping og korrupsjon, der Rogge har kjørt en nulltoleranse som ifølge Heiberg «kan bli borte».

Heiberg kan sitte som medlem av IOK til 2019, men må ut av styret i 2013. Han sier at det ikke er noen automatikk i at Norge får noen representant når han går ut. (©NTB)

Personvernpolicy