ISLANDS KRISESV satser på IMF for Island

Dag Seierstad (til venstre)får ikke gjennomslag hos SVs finanspolitiker Lars Egeland for å droppe IMF. Foto: Thomas Vermes og SV.
Dag Seierstad (til venstre)får ikke gjennomslag hos SVs finanspolitiker Lars Egeland for å droppe IMF. Foto: Thomas Vermes og SV.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortings-SV foretrekker Det internasjonale valutafondet IMF framfor direkte norsk støtte til Island. I partiprogrammet skjeller SV ut IMF som udemokratisk og liberalistisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): SVs partiveteran Dag Seierstad foreslo torsdag at Norge skal droppe det Internasjonale valutafondet IMF og heller støtte Island direkte - gjerne gjennom en ny «Marshall-hjelp» som kunne omdøpes etter vår finansminister til «Sigbjørn-fondet».

Det ville passet godt med SVs partiprogram, der IMF hudflettes for å angripe landenes handlingsfrihet for vekst og fordeling, for å fremme en liberalistisk politikk og krav om privatisering og kutt i offentlige utgifter.

Men i SV på Stortinget får ikke Seierstad tilslutning til sitt utspill.

SVs finanspolitiske talsmann Lars Egeland foretrekker IMF.

- Best med IMF

- Jeg står fortsatt på at det Norge nå skal gjøre, er å hjelpe Island i å bli godkjent av IMF, sier Egeland til ABC Nyheter.

Les i ABC Nyheter: Dag Seierstads forslag på Attac-møte.

- Godkjenningen av IMFs program for Island er jo en vanskelig prosess. Hvis den prosessen stopper opp på grunn av EU, så er vi i en helt ny situasjon. Da må Norge og SV diskutere hva vi skal gjøre. Og da har vi registrert forslaget til Dag om et Sigbjørn-fond, sier Egeland til det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enig, men...

Dagens institusjoner er udemokratiske, fordi de gir noen rike stater betydelig makt over andre land. Fra SVs program om IMF.

- Jeg deler jo kritikken av IMF, men tror det er en alvorligere situasjon for Island om stabiliseringsprogrammet ikke blir godkjent, enn om det blir godkjent, legger finanspolitikeren til.

- Hvorfor er det gunstigere at også norsk støtte går via IMF?

- En direkte støtte i en situasjon hvor andre nasjoner ikke har tillit til Island, løser ikke Islands problemer. Det viktige for Island er at de har tillit der de har markeder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vil ikke tilliten øke hvis norsk finansiell støtte kommer på plass?

- Det blir jo en tenkt situasjon. Hvis alle andre svikter Island, er det bedre at Norge er der, enn ingen. Det viktigste er at mange land uttrykker at de har tillit til Island, svarer Egeland.

Hva med SV-programmet?

- Og dermed ender det opp med at IMF er beste forum for støtte til kriserammede Island?

- Derfor prøver vi å gjøre vårt for at Island skal få godkjent sitt stabiliseringsproblem i IMF.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvordan stemmer satsingen på IMF med SVs syn på IMF?

- Det stemmer med hva den islandske regjeringen har bedt om, sier Egeland.

Ifølge programmet er SVs langsiktige mål at IMF og Verdensbanken erstattes av demokratiske organisasjoner under FN-kontroll.

- Men inntil videre er IMF bedre enn det Norge kan varte opp med i stat-til-stat-bistand?

- IMF er i hvert fall et internasjonalt organ. Island trenger flere venner enn Norge.

- Mangler åpenhet og innsyn

SV-programmet kritiserer også IMF for manglende åpenhet og at viktige beslutninger tas uten innsyn for offentligheten.

Det har ABC Nyheter opplevd i praksis. Alle våre krav om innsyn i IMF-dokumenter om Island er konsekvent avslått i Finansdepartementet.

- Hva betyr det momentet for SVs ønske om å benytte IMF overfor Island?

- Vi vil at det skal være mest mulig åpenhet. Jeg vil undersøke dette med åpenhet i Finansdepartementet, sier finanspolitisk talsmann Lars Egeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ønsker regionalt oppgjør med IMF

Mandag morgen møtte Egeland en representant fra Ecuador, som har deltatt på Attac Norges konferanse i helga om økonomiske alternativer.

- Sør-Amerikanske land samarbeider for å finne et alternativ til IMF. I stedet for at hvert enkelt land bryter med IMF og utsettes for de problemene det kan medføre, er det bedre å lage regionale alternativer, mener Lars Egeland.

Les: Dette sier SV om IMF i sitt arbeidsprogram.

Les i ABC Nyheter: I fjor sa SV også at Nato-medlemskap er i Norges interesse.

Les i ABC Nyheter: Alt om Icesave.