Refser legene og NAV

FYRER LØS: Roar Flåthen mener nye virkemidler kan bli bortkastede så lenge den eksisterende avtalen ikke blir fulgt opp. Foto: Andreas H. Lunde / ABC Nyheter
FYRER LØS: Roar Flåthen mener nye virkemidler kan bli bortkastede så lenge den eksisterende avtalen ikke blir fulgt opp. Foto: Andreas H. Lunde / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

LO-leder Roar Flåthen frykter nye tiltak for å få ned sykefraværet kan bli bortkastet, dersom ikke legene og NAV skjerper seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): - En del av tiltakene har ikke blitt gjennomført. Så må vi spørre oss om det er tiltakene det er noe galt med, eller om vi ikke har fått dette fram godt nok i kommunikasjonen med IA-bedriftene, sier Flåthen til ABC Nyheter.

Fredag tok LO-lederen seg fri fra forhandlingene om en ny IA-avtale, for å høre på erfaringer fra bedrifter i Østfold.

Tillitsvalgte i bedrifter som Glomma Papp redegjorde for hvordan de har fått ned fraværet med enkle tiltak på bedriften.

Samtidig var de krystallklare på at det ofte svikter i oppfølgingen, spesielt fra legene. - Vi trenger ikke høre hva de sykemeldte ikke kan gjøre på jobb. Vi trenger å høre hvilke arbeidsoppgaver de kan utføre, sier Morten Løwen i Glomma Pappa.

Nå legger den mektige LO-lederen tyngden inn på oppfølging i forhandlingene.

- Legene har deltatt altfor lite. Det er mange ting som vi må ha større fokus på. Vi må ha mer målrettet styring. Det som er det positive er at de som har brukt virkemidlene, har fått ned sykefraværet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Legene og NAV må på banen

- Vil du advare mot nye virkemidler i en ny IA-avtale?

- Nei, men vi skal tenke nøye gjennom hvilke virkemidler vi må ha. Og da må en del aktører være mer aktive enn det de har vært så langt, nemlig legene og NAV. Vi skal selvsagt også bidra. Vi vet hva som fungerer, og då må dette forankres i praksis, sier Flåthen.

Bare en prosent av sykemeldingene som blir skrevet ut av norske leger er såkalte avventende sykemeldinger. De betyr at legen, bedriften og den sykemeldte skal se om om det er mulig å tilrettelegge arbeidet på en måte som unngår sykemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har tatt kontakt med over 40 leger for å høre med dem om avventende sykemelding, og vi har ikke fått et eneste svar, sier Morten Løwen.

Samme dag som IA-forhandlingene begynte sa Roar Flåthen til ABC Nyheter at det ikke var enighet om regjeringens uttalte mål om 20 prosent nedgang i sykefraværet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror det er en generell forståelse for at vi må ha del mål å strekke seg etter. Om det er 20 prosent eller ikke, er ikke så avgjørende, sier Flåthen.

Les også: - Ikke enige om sykefraværskutt.

Han er forsiktig med å gå i detaljer om forhandlingene, men sier et hovedpunkt mellom partene nå er arbeidsmiljøet.

- Det vi kan konkludere med, og det gjelder også arbeidsgiverne, er at vi fokuserer nå på det som skjer på arbeidsplassen. Vi setter det på dagsorden, vi har det forebyggende elementet inne og har fokus å oppfølging av de syke, sier Flåthen.

Vil ha bedre tallmateriale

Han understreker at partene må ha et langt bedre statistikkgrunnlag på plass for å komme til bunns i årsakene til sykefraværet.

- Hvis IA-bedriftene representerer omtrent 30 prosent av arbeidslivet, og det ikke skjer noe positivt i 70 prosent av bedriftene så kan man ikke skylde på IA-bedriftene hvis de lykkes, sier Flåthen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Målet om 20 prosents reduksjon i sykefraværet har vært en av tre delmål i IA-avtalen siden den første kom på plass i 2001. Men flere frykter at fokuset på sykefraværet ødelegger for målet om å få inn i arbeidslivet folk som ikke er 100 prosent arbeidsføre.

Torsdag gikk SVs stortingsrepresentant Karin Andersen i rette med sykelønnsmålet, som hun mente ikke betyr noe som helst for IA-arbeidet.

Les også : - Sykelønnsmål betyr ingenting.

Den norske legeforeningen slår tilbake mot beskyldningen fra LO-lederen.

Les også: - Nytteløst å skylde på legene.