Fødestue stengt etter dødsfall

Illustrasjonbilde. Kongsberg Sykehus sin fødeavdeling er stengt etter at et barn døde.
Illustrasjonbilde. Kongsberg Sykehus sin fødeavdeling er stengt etter at et barn døde.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter flere alvorlige hendelser de siste årene måtte Kongsberg sykehus fredag stenge sin fødeavdeling. Helsetilsynet brøt inn etter at en mor mistet sitt barn sist helg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vestre Viken HF Kongsberg Sykehus har stengt føden på ubestemt tid.

Det har vært flere alvorlige hendelser på avdelingen de siste årene. Helsetilsynet anmodet sykehuset om å stenge etter at et barn døde i sin mors liv i helgen, melder NRK. Fødeavdelingen er også under gransking av Statens helsetilsyn.

– Den fødende kvinnen fikk komplikasjoner og skulle overføres til sykehuset i Drammen. Men under overføringen mistet barnet dessverre livet. Det er grunn til å tro at ikke alle sider ved helsehjelpen var slik den skulle i dette tilfellet, sier fylkeslegen i Buskerud, Ketil Kongelstad, til NTB.

Han ble varslet om hendelsen mandag. Etter et møte torsdag ga han sykehuset frist til fredag klokken 13 med å iverksette strakstiltak. Helseforetaket så ingen annen løsning enn å stenge avdelingen, som mottar rundt 500 fødende i året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Føyer seg til tilsynssak

Det var helseforetaket selv som meldte fra om hendelsen. Fylkeslegen har også fått innsyn i bekymringsmeldinger internt i foretaket, hvor ansatte sier at de vurderer fødetilbudet som uforsvarlig.

– Jeg kan ikke si noe konkret om hva meldingene handler om, men det går på det samlede fødetilbudet, iberegnet både rutinene ved avdelingen og legene og jordmødrene som jobber der, sier Kongelstad.

Hendelsen sist helg føyer seg inn i rekken av flere lignende saker på sykehuset i Kongsberg de siste årene.

– I løpet av de siste tre-fire årene har det vært fire hendelser som har medført dødsfall eller alvorlige skader på fostre. Denne saken føyer seg til en tilsynssak som nå er til behandling hos Statens helsetilsyn, sier fylkeslegen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fikk kritikk i høst

Bekymringene medførte at fylkeslegen i september var på tilsyn ved fødeavdelingen. Her ble det blant annet avdekket at sykehuset er for dårlige på å sende gravide kvinner med risiko for komplikasjoner til sykehus med mer kompetanse, viser rapporten fra tilsynet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylkeslegen i Buskerud har foreløpig ikke fått behandlet Vestre Vikens tilbakemelding på hva de har gjort av endringer etter tilsynet, da rapporten ble levert rett før jul.

– Derfor skal jeg være forsiktig med å trekke konklusjoner. Men jeg kan konstatere at på tross av tilsynet og oppfølgingen som ble gjort, så oppsto den tragiske hendelsen i helgen. Derfor måtte vi gripe inn, sier fylkeslege Ketil Kongelstad til NTB.

– Svært beklagelig

Administrerende direktør Erik Omland i Vestre Viken HF betegner helgens hendelse som svært beklagelig.

– At en fødende mister barnet er noe av det mest dramatiske som kan skje, og de ansatte tar dette veldig tungt, sier Omland til NTB.

Direktøren påpeker at sykehuset mente de hadde forbedret de avvikene som ble funnet under høstens tilsyn.

– Nå er spørsmålet om vi kanskje ikke har gjort nok, og det skal vi nå få inn fagfolk til å granske og vurdere på nytt. Før vi åpner igjen må vi forsikre oss om at befolkningen kan føle seg trygge på at fødeavdelingen har alle forhold i orden, sier han.De fødende i Kongsbergregionen må inntil videre til Drammen. Jordmødre fra Kongsberg skal midlertidig arbeide ved sykehuset i Drammen. Omland kan ikke gi noe anslag på hvor lenge avdelingen vil være stengt.

(©NTB)