Åpen høring om Martine-saken i London

DREPT: Martine Vik Magnussen vil bli diskutert i London.
DREPT: Martine Vik Magnussen vil bli diskutert i London.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiske myndigheter vil holde en åpen høring om Martine-saken 10. februar. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) diskuterte saken med sin jemenittiske kollega torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke innenfor vårt område dette skjer, men vi har anmodet om at høringen skal være åpen. Det blir den, og det blir en gjennomgang av saken, sier Støre.

Den norske utenriksministeren hadde en samtale med sin britiske kollega David Miliband om Martine-saken onsdag kveld, og fikk torsdag anledning til å diskutere den med den jemenittiske utenriksministeren på siden av Afghanistan-konferansen i London.

Belastning

– Jeg har fått bekreftet at denne saken er vel kjent, vel forankret i Jemens regjering, sier Støre.

– Det er en sak som helt åpenbart er en belastning for dem, og jeg har gjentatt det vi mener er den rimelige utgangen, at den antatt skyldige blir stilt for en domstol der hvor den kriminelle handlingen ble begått, nemlig her i London, tilføyer han.

Løpende kontakt

– Vi har også løpende kontakt med amerikanske myndigheter, siden den mistenkte også har amerikansk statsborgerskap, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er foreløpig lite utvikling i selve saken, siden jemenittiske myndigheter står fast på at deres grunnlov forbyr dem å utlevere Farouk Abdulhak, som er ettersøkt for drapet på Martine Vik Magnussen i mars i fjor.

Føres i Jemen?

Støre sier samtidig at britiske myndigheter nå vurderer på nytt om det er mulig at saken eventuelt kan føres i Jemen.

– Nå er ett av spørsmålene på britisk side om betingelsene er til stede, sier Støre, som understreker at noen slags form for straffefrihet er utenkelig for både Storbritannia og Norge.

– Straffefrihet er en uakseptabel tilstand. Det er viktig derfor at saken må være på dagsordenen, bli nevnt og blir gjentatt, avslutter utenriksministeren. (©NTB)