Helikopteret undersøkes på Kjeller

Helikopteret som styrtet i havnebassenget i Horten ble hevet torsdag formiddag.
Helikopteret som styrtet i havnebassenget i Horten ble hevet torsdag formiddag.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helikopteret som onsdag styrtet i havnebassenget utenfor Horten, blir brakt til Kjeller utenfor Lillestrøm og undersøkt i lokalene til Statens havarikommisjonen for transport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helikopteret ble torsdag formiddag hevet fra havbunnen.

Les også: Myhre: - Jeg har ikke ord

– Hevingen var vellykket. Vi har fått opp det vi ville ha fra havbunnen, sier Tor Nøstegård i Havarikommisjonen til NTB.

Les og se video: Her heves helikopteret

Han sier helikopteret ikke hadde ferdskriver, såkalt svart boks som egentlig er oransje, men bekrefter at kommisjonen i sine videre undersøkelser vil foreta en teknisk undersøkelse av helikopteret og innhente supplerende informasjon fra andre instanser, for eksempel radarovervåking.

Les også: Har funnet fire omkomne i helikopteret

Undersøkelsene vil neppe være avsluttet fredag, men fortsetter også mandag, ifølge Nøstegård.

Kystvaktskipet Nornen

Hevingsoperasjonen ble gjennomført fra kystvaktskipet Nornen. Det hevede helikopteret ble plassert på skipets dekk. Etter den vellykkede operasjonen konsentrerte mannskapene om bord i Nornen seg om å heve vrakdeler som ble revet løs fra helikopteret under styrten, ifølge Haakonsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skipssjef Tore Gabrielsen på kystvaktskipet forteller at mannskaper fra et sivilt selskap var hyret inn for å bistå Havarikommisjonen og politiet med hevingsoperasjonen. Mannskaper fra Kripos var om bord i tillegg til lokalt politi.

Isforholdene i havnebassenget skapte ingen problemer for manøvreringen av Nornen, ifølge Gabrielsen.

Fire mistet livet

Piloten samt tre personer fra eventbyrået Trond & Trond mistet livet i styrten onsdag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De fire omkomne ble hentet ut av helikopteret natt til torsdag. De omkomne er pilot Haakon Hassel Bergerud, Dilling, 34 år, Frode André Bjørkli, Oslo, 31 år, Nikolai Bleness, Oslo, 41 år og Beate Tangstrøm Rutledal, Oslo, 28 år.

Eventbyrået Trond & Trond hadde også folk i et helikopteret som fløy ved siden av ulykkeshelikopteret. Om bord i dette helikopteret, som landet trygt, befant to passasjerer seg, en av dem var administrerende direktør Trond Myhre i eventselskapet. Alle fem hadde vært på en arbeidskonferanse i Brunstad Konferansesenter utenfor Tønsberg . På hjemturen fra denne konferansen fikk det ene helikopteret problemer og styrtet ved 14.30-tiden i sjøen 100 meter utenfor småbåthavna i Horten, ifølge politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det styrtede helikopteret, som er av typen Robinson R44 Astro, eies av Midtnorsk Helikopterservice.

Et vitne forteller til VG at han så de to helikoptrene fly anslagsvis 150 meter over bakken da «det ene mistet høyde, vinglet veldig og forsvant i tåken.» Han forteller at det hørtes ut som det var noe galt med motoren, og så hørte han et krasj. (©NTB)