Frp vil hurtigutdanne politifolk

Per Sandberg (Frp), mener ett års politiutdanning er nok. Foto: Scanpix
Per Sandberg (Frp), mener ett års politiutdanning er nok. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justiskomiteens leder, Per Sandberg (Frp), mener ett års politiutdanning er nok til å etterforske kriminalsaker eller knipe fartssyndere. Et bomskudd, mener Politiets Fellesforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sandberg mener at det gjøres mye godt politiarbeid, men at ressursene i dag brukes feil.

– Selv om Nord-Trøndelag har landets dårligste oppklaringstall, vil politimesteren likevel prioritere trafikkontroll. Sånt bygger ikke tillit, sier Sandberg til Dagbladet.

Han er kritisk til hvordan politiutdanningen i Norge er lagt opp, og mener å ha løsningen på hvordan man skal kunne skaffe nok nye politifolk raskest mulig.

– Flere års studier er unødvendig for å ta fingeravtrykk, for å etterforske og for å knipe råkjørere. Ett år holder i massevis. Du trenger ikke Politihøgskolen for å patruljere i gatene, mener Sandberg.

Ekssoldater til patruljering

Han mener norske soldater med erfaring fra patruljering i Afghanistan med kjapp opplæring kan patruljere gatene i Oslo, og at UP kan settes til å jage de utenlandske bandene. De 900.000 årlige trafikkontrollene som UP er pålagt å utføre, kan gjøres av andre. Lederen i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, er overrasket over at et slikt utspill fra lederen for justiskomiteen på Stortinget og kaller det et bomskudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han nedvurderer det som kanskje er vanskeligst i hele politirollen når han sier at man trenger knapt ett års utdannelse for å patruljere i gatene og å drive med etterforskning. Å drive ordenstjeneste i det offentlige rom, der du skal håndtere alle mulige situasjoner og om nødvendig med bruk av makt, er noe av det mest krevende i politirollen, sier Johannessen til NTB.

– Sivil og militær rolleblanding

– Dessuten begår Sandberg et alvorlig overtramp når han snakker om å bruke Afghanistan-soldater som politifolk. Det er bred politisk enighet i Norge om rolledelingen mellom et sivilt politi og militærmakt, sier lederen for politifolkenes fagforbund.

Han trekker fram at politiet scorer høyt på tillitsmålinger sammenlignet med for eksempel vektere. Det henger sammen med utvelgelsen av politifolk og ikke minst at man har en lang og bred utdanning, mener Johannessen

Han vil heller at politiutdanningen skal utvides med et fjerdeår, med større mulighet for spesialisering. (©NTB)