Enige om fiskekvoter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge og EU er blant annet enige om forvaltningsavtale for makrell.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge og EU er enige om en langsiktig avtale om forvaltningen av makrell og kvoteavtalen for 2010 for andre fiskearter. Norske fiskere ble i høst utestengt fra makrellfisket i EU-farvann med seks timers varsel.

Kvoteavtalen mellom Norge og EU for 2010 omfatter andre fiskebestander, som sild, sei, hyse og torsk.

– Dette er på mange måter en nyskapende avtale, som gir Norge og EU større andeler i hverandres soner. Det er en fleksibel avtale som løper over 10 år, og som næringene hos begge parter er fornøyd med, sier forhandlingsleder Ann Kristin Westberg til NTB.

Vandrer

De to partene beholder om lag de andelene de i dag har i hverandres områder. Men siden makrellen vandrer og ikke alltid sier ifra hvor den er, sikrer avtalen at partene kan justere uttaket seg imellom i tråd med forekomstene av makrellen. Det er her fleksibiliteten ligger og den nye tenkemåten avtegner seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forhandlingene om makrell kjørte seg fast i november, og i desember ble det midlertidig brudd om totalkvotene for fellesbestander i Nordsjøen og Skagerrak.

Den makrellkvoten som EU-fiskere skulle ha tatt i norske farvann, ble åpnet for norske fiskere som erstatning for kvoter i EU-land. Men fra 2011 blir det nye forvaltningsregimet innført.

Felles ansvar

Westberg sier det binder Norge og EU sammen i et felles ansvar for forvaltningen av makrellbestanden. Avtalen omfatter foreløpig ikke Island og Færøyere, men Norge og EU vil stå sammen mot de to små øystatene når forhandlingene starter senere på våren.

– Sammen med EU har vi lagt en vanskelig høst bak oss. Utfordringene var så kompliserte at vi måtte gjenoppta forhandlingene i januar. At vi nå har avtalene på plass, har stor betydning for næringen i Norge og EU, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap).

Hun legger til at den langsiktige makrellavtalen regulerer fordelingen av den totale kvoten som Norge og EU har til disposisjon, samt spørsmål om gjensidig soneadgang.

– Dette gir forutsigbarhet og stabilitet for næringene i Norge og EU, og er et stort fremskritt, sier Berg-Hansen. (©NTB)