Stieg Larsson – igjen

Stieg Larsson har eventyrlig suksess både med sine bøker og filmatiseringene av disse. (Foto: Per Jarl/Norstedts Förlag)
Stieg Larsson har eventyrlig suksess både med sine bøker og filmatiseringene av disse. (Foto: Per Jarl/Norstedts Förlag)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag fikk «Menn som hater kvinner» den svenske Guldbaggen for årets beste film. Samme dag omtalte engelske Bookseller Stieg Larsson som den mestselgende forfatteren i Europa i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem år etter sin død, ruller Stieg Larsson-bølgen videre med uforminsket kraft. I løpet av få timer mandag kunne først det engelske bransjebladet Bookseller melde at Stieg Larsson var den forfatteren som solgte flest bøker i Europa i 2009, før filmatiseringen av «Menn som hater kvinner» (den første boka i Larsson-trilogien) ble hedret med den svenske filmprisen Guldbaggen for årets beste film.

På topp i mange land

Booksellers europeiske toppliste er ikke basert på rene salgstall, men på analyser av offisielle salgslister i syv av Europas største bokmarkeder; Tyskland, Frankrike, Italia, Nederland, Spania, Sverige og Storbritannia.

Stieg Larssons tre Millenium-bøker plasserte seg helt på salgslistetoppen i fem av disse landene, dog ikke i Sverige, hvor første bok kom i 2005 og siste i 2007. På plassene bak Stieg Larsson fulgte Vampyr-forfatter Stephanie Meyer og Dan Brown. Sammen med spanske Carlos Ruiz Zafón (som kom på femteplass) var disse de eneste forfatterne som hadde bestselgertitler i mer enn tre av de syv landene på Booksellers liste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre svensker

Vi merker oss videre at Sverige fikk med ytterligere to forfattere på Booksellers europeiske toppliste. Camilla Läckberg la beslag på listas sjetteplass, med Henning Mankell på niende. Ingen norske forfattere kom med på Top 10-lista, men kanskje finner vi noen når Bookseller fredag publiserer hele lista, med de antatt 50 mest solgte forfatterne i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Larssons forlag passerte salget av hans tre bøker før jul 22 millioner, og mer blir det sikkert etter hvert som filmene vandrer rundt verden. Nå i år lanseres de i USA, samtidig som Hollywood har meldt sin interesse for å lage sine egne versjoner av den svenske filmsuksessen.

To priser til «Menn som hater kvinner»

Michael Nyqvist og Noomi Rapace kunne mandag glede seg over at «Menn som hater kvinner» ble kåret til årets beste film. (Foto: Scanpix)Michael Nyqvist og Noomi Rapace kunne mandag glede seg over at «Menn som hater kvinner» ble kåret til årets beste film. (Foto: Scanpix)

Totalt skal 6,6 millioner mennesker ha sett den første Larsson-filmen, hvorav 1,2 millioner i Sverige. Og da «Menn som hater kvinner» mandag kveld fikk Guldbagge-prisen for beste svenske film var det for øvrig første gang at prisen gikk til Sveriges mest sette film samme år.

Samtidig som «Menn uten kvinner»” fikk beste film-prisen kapret også filmens heltinne, Noomi Rapace i rollen som Lisbeth Salmander, prisen for beste kvinnelige hovedrolle.