Anmelder etter ventelistetriksing

Det er nå klart at Vestre Viken helseforetak blir anmeldt. Foto: Scanpix.
Det er nå klart at Vestre Viken helseforetak blir anmeldt. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens helsetilsyn anmelder Vestre Viken Helseforetak som drifter Sykehuset Asker og Bærum på grunn av påstander om ventelistetriksing.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anmeldelsen kommer fordi det er mistanke om at pasientene ikke har fått forsvarlig helsehjelp, bekrefter helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) overfor NRK.

Ventelistene ved Sykehuset Asker og Bærum kan ha blitt endret slik at pasienter ikke har blitt kalt inn til kontroll på riktig tidspunkt, avslørte VG før helgen. Helse Sør-Øst jobbet med saken hele helgen, og det var kontakt med både Datatilsynet og politiet.

– Dette er sånt som ikke skal skje. Når det er mistanke om alvorlig sykdom skal det gis en individuell frist for behandling av pasientene, og det er denne man mener er brutt i flere tilfeller ved Sykehuset Asker og Bærum, sier helseministeren. – Dette er en svært alvorlig sak som det er viktig å få avklart alle forhold ved og omfanget av, fortsetter hun.

Nye opplysninger

Søndag ettermiddag var det møte mellom Fylkeslegen i Oslo og Akershus, Helse Sør-Øst, Helsetilsynet, Vestre Viken Helseforetak og Sykehuset Asker og Bærum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har gått gjennom alle sider ved saken, og ser fortsatt meget alvorlig på den. Vi har fått mye ny informasjon, sier fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus til NTB.

– Ikke bevisst

Ventelistene ved Sykehuset Asker og Bærum kan ha blitt endret for å pynte på sykehusets statistikker. Nåværende og tidligere ansatte ved sykehuset sier til VG søndag at dette har vært et motiv. Endringene har ført til at pasienter ved sykehuset ikke er blitt kalt inn til kontroller og oppfølging når de skulle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vestre Viken helseforetak har foreløpig ingen grunn til å tro at ventelistene er endret med vilje.

– Vi har foreløpig ingen grunn til å tro at det ligger noen bevisste handlinger bak. Men dette er noe av det vil vi se på i interngranskingen vi har satt i gang og komme tilbake til, sier viseadministrerende direktør Ole Tjomsland i helseforetaket til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innsparing

Den øverste tillitsvalgte for overlegene i Vestre Viken helseforetak mener at innsparing og fjerning av sekretærer kan være årsaken til ventelisteklusset. Tom Henri Hansen mener meroppgaver for legene gir større muligheter for feil.

– I verste fall kan pasienter med en svært alvorlig diagnose ikke bli kalt inn til rett tid, sier Hansen til NRK.

Saken oppdateres.

Les også:

- En svært alvorlig sak

Frykter at tilliten til helsevesenet blir svekket

Kreftpasienter kan ha dødd på grunn av sen behandling