Vurderer politianmeldelser i sykehusskandalen

GRANSKES: Sykehuset Asker og Bærum granskes for å ha utsatt pasienter for fare gjennom å ikke kalle inn til kontroll og behandling i tide.
GRANSKES: Sykehuset Asker og Bærum granskes for å ha utsatt pasienter for fare gjennom å ikke kalle inn til kontroll og behandling i tide.

Ventelistene ved Sykehuset Asker Bærum kan ha blitt endret for å pynte på sykehusets statistikker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om ventelistesaken

* I november i fjor ble Sykehuset Asker og Bærum oppmerksom på at pasienter ikke ble kalt inn når de skulle. Det ble satt i gang intern gransking.

*Helsetilsynet i Oslo og Akershus ble varslet først muntlig og deretter i brev 18. desember.

*Sykehuset har satt i gang en internrevisjon for å finne årsaken.

*Saken ble tatt opp på et møte med Helsetilsynet, Helse Sør-Øst, Fylkeslegen i Oslo og Akershus og Vestre Viken helseforetak søndag 24. januar. Fylkeslegen vurderer politianmeldelse av Vestre Viken helseforetak.

*Sykehuset må gå gjennom 3.300 journaler for pasienter ved kirurgisk avdeling.

*I det administrative systemet skal det ha blitt endret datoer som gjør at pasienter ikke er blitt innkalt til riktig tid.

*Helseministeren har krevd at alle landets helseforetak må avgi forsikring om at lignende svikt ikke har skjedd hos dem.

(Kilde: VG, Vestre Viken HF og NTB)

(©NTB)

– Vi vil mandag formiddag ta stilling til om vi skal gå til politianmeldelse, sier fylkeslege Petter Schou i Oslo og Akershus til NTB.

Søndag ettermiddag var han i møte med Helse Sør-Øst, Helsetilsynet, Vestre Viken Helseforetak og Sykehuset Asker og Bærum for å gjennomgå det som er skjedd etter at det er kommet fram at ventelistene er endret.

Ny informasjon

– Vi har gått gjennom alle sider ved saken, og ser fortsatt meget alvorlig på den. Vi har fått mye ny informasjon, sier Schou.

VG Nett skriver at ventelistene ved Sykehuset Asker og Bærum kan ha blitt endret for å pynte på sykehusets statistikker.

Nåværende og tidligere ansatte ved sykehuset sier til VG søndag at dette har vært et motiv. Ifølge avisen sitter Helsetilsynet på opplysninger som sier at datoendringene er gjort bevisst. Dette kan igjen ha ført til at pasienter ved sykehuset ikke er blitt kalt inn til kontroller og oppfølging når de skulle.

Petter Schou vil ikke si noe om endringene er gjort bevisst.

– Det er et godt spørsmål, men jeg kan ikke svare på det siden dette kan ende med politianmeldelse, sier han til NTB.

Svikt

Schou sier at et av temaene under søndagens møte var hvor det har sviktet og hvordan dette har skjedd.

– Jeg kan ikke gi noen detaljer nå, men at det har sviktet er klart. Det har også sykehuset innrømmet, sier han.

Hvor mange pasienter som er berørt kan ikke Schou svare på, men det skal være et betydelig antall. Det er klart at 3.300 pasientjournaler ved kirurgisk avdeling ved sykehuset skal gjennomgås på nytt.

Sykehuset skriver i en pressemelding de la ut på sine nettsider fredag at et ukjent antall polikliniske pasienter ved sykehuset ikke har blitt kalt inn til kontroller og oppfølging når de skulle. (©NTB)

Personvernpolicy