PLATE: Diverse: «We Are Only Riders - The Jeffrey Lee Pierce Sessions Project» (Glitterhouse)

Står opp fra de døde

Jeffrey Lee Pierce har vært en stor musikalsk inspirasjonskilde for mange.
Jeffrey Lee Pierce har vært en stor musikalsk inspirasjonskilde for mange.

En velfortjent hyllest til Jeffrey Lee Pierce.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Hvem var Jeffrey Lee Pierce? Hvem var The Gun Club?

Hvis jeg sier det var en av de mest autentiske og viktigste kilder for rock på 80-tallet overhodet er det sikkert mange som rister på hodet. Men faktum er at The Gun Club leget en unik miks av blues, country og punk som har påvirket svært mange av dagens viktigste musikere.

Les også: Nick Cave hyller helt

Dessverre fikk altfor med seg bandet som hadde en av de mest karismatiske og originale sangerne og låtskriverne på denne siden av Jim Morrison. Og som langt på vei led den samme skjebnen med en tidlig død.

Kikket opp fra grøfta

37 år gammel hadde Jeffrey Lee Pierce ikke bare stått på kanten og sett ned i grøfta. Han hadde stått i grøfta og kikket opp. Hans teatralske stil og hans livsførsel med alkohol og narkotiske stoffer, gjorde at The Gun Club og hans senere solokarriere forble et undergrunnsfenomen.

Men de som oppdaget Jeffrey glemte det aldri. Band som Gallon Drunk og The Flaming Stars siterer musikken hans som en av sine viktigste inspirasjonskilder. Noe som også gjelder for størrelser som Mark Lanegan (ex-Screaming Trees), Jack White (White Stripes), Thåström og Madrugada.

Flere reutgivelser

Cooking Vinyl slipper i disse dager ut nyutgivelser av The Gun Club-skivene «Miami» (1982), «Death Party» (EP, 1983) og «The Las Vegas Story» (1984). Alle tre, som er utvidet med et bonusalbum med liveopptak, er viktige kilder i forlengelsen av de eldste country- og blueskildene. Fra den gang det handlet om liv og død, The Velvet Underground, The Stooges og Nick Cave.

Jeffrey Lee Pierce har blitt hyllet før. Blondie ga ut låta «Under The Gun» i 1999. Kontakten Jeffrey og Debbie Harry var tett på et tidlig stadium, og hennes ektemann Chris Stein involverte seg som The Gun Clubs produsent på et par album. Også svenske Thåström hyllet Jeffrey da han for få år siden ga ut «Ingen sjunger blues som Jeffrey Lee Pierce».

Velfortjent hyllest

Med «We Are Only Riders»-prosjektet er imidlertid hyllesten løftet til et nivå legenden hadde fortjent mens han ennå levde. Størrelser som Nick Cave, Mark Lanegan, Lydia Lunch, Debbie Harry, Johnny Dowd, Mick Harvey, Dave Alvin, David Eugene Edwards og yngre krefter som The Raveonettes og The Sadies er alle med for å hylle Jeffrey Lee Pierce

Sporene på «We Are Only Riders» er mer laidback enn det The Gun Club var. Det sparker ikke like vilt og låter mer melankolsk og fuzza. Men hyllesten står likevel godt plantet midt i kjernen av hva Jeffrey Lee Pierce trodde på.

Jeffreys gamle bassist, Cypress Grove, har lett gjennom skuffer og skap etter tapte sanger og tekster på gamle kassettopptak. Gjennom nitidig arbeid over flere år med de involverte vennene og beundrerne, har det blitt en plate som driver frem de siste salte tårene over tapet – og minnet.

Sterke versjoner

Du har sjelden hørt Nick Cave mer monumental enn på «Ramblin’ Mind». Debbie Harry har aldri fremstått mer punkete, skjev og desperat enn på «Lucky Jim», og samarbeidet Mark Lanegan og Isobel Campbell er så sterk at den også fristet Nick Cave og Debbie Harry til en mer clean duett i en annen versjon.

Hvis du lurer på hvor Robert Buraas hentet sin gitarsound fra er det bare å hanke inn «We Are Only Riders» som er en mollstemt og vibrerende rockehyllest til Jeffrey Lee Pierce, 16 år etter at han døde.

Personvernpolicy