Dømt til fire års fengsel for korrupsjon

Den hovedtiltalte i korrupsjonssaken fra Undervisningsbygg er i Oslo tingrett dømt til fire års fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et halvt år av dommen er gjort betinget. I alt ble 67-åringen dømt for tre tilfeller av grov korrupsjon og ti tilfeller av grov utroskap overfor Oslo kommune. Tingretten har funnet det bevist at mannen har brukt sin stilling til å tappe kommunen for cirka 8,3 millioner kroner. Av dette har nesten 1,3 millioner kroner tilfalt ham selv.

– Retten finner det skjerpende at det er utvist stor oppfinnsomhet i å skjule korrupsjons- og utroskapstransaksjonene, herunder skrevet falsk. Tillitsbruddet overfor Undervisningsbygg er etter rettens mening spesielt grovt fordi han var en særdeles betrodd og respektert medarbeider kjent for stor gjennomføringsevne og med flere saker i porteføljen enn de fleste, heter det blant annet i dommen.

67-åringen ble også fradømt retten til å drive næringsvirksomhet, og til inndragning av utbytte på nesten 1,3 millioner kroner.

Fire tiltalte

Mannen er tidligere prosjektleder i Undervisningsbygg. Korrupsjonssaken startet da Aftenposten i mars 2006 kunne avsløre at prosjektlederen over en periode på tre år hadde gitt byggeoppdrag for millionbeløp til en nær bekjent. Prosjektlederen ble suspendert etter Aftenpostens oppslag, og senere avskjediget.

Politiet startet etterforskning som førte til at det ble tatt ut tiltalte mot fire menn, den tidligere prosjektlederen og tre næringsdrivende. De tre næringsdrivende skal ifølge tiltalen ha betalt prosjektlederen store summer i bestikkelser for å få oppdrag av Undervisningsbygg. De sto også tiltalt for overfakturering og fiktiv fakturering.

De tre medtiltalte skal alle ha vært nære omgangsvenner av prosjektlederen.

I tiltalen beskrives det blant annet hvordan hovedtiltalte i 2003-2006, først som innleid konsulent, så som prosjektleder, ba om å få tilsendt 64 fiktive fakturaer fra et enkeltmannsforetak. I alt var pålydende nesten 3 millioner kroner. Nesten 1 million kroner skal ha havnet i lomma på prosjektlederen.

Nektet

Under rettssaken i Oslo tingrett, som startet 27. oktober i fjor og pågikk fram til 10. desember, nektet samtlige av de tiltalte straffskyld. De nektet også blankt for bestikkelser. Ifølge Aftenposten hevdet de tiltalte at da prosjektlederen fikk penger av leverandørene, var det alltid for reelle tjenester.

Forsvarerne for de fire tiltalte la alle ned påstand om frifinnelse.

De tre medtiltalte ble dømt til fengsel i henholdsvis 11 måneder, ett år og tre måneder og ett år og seks måneder. Også deler av disse dommene ble gjort betinget. Dommene er noe lavere enn aktors påstand.

For hovedtiltalte hadde aktor lagt ned påstand om 4,5 års fengsel. (©NTB)

Personvernpolicy