Hyllet Islands president

Indias president Pratihiba Patil hyllet Olafur Ragnar Grimsson som en stor statsmann som fremmer internasjonal forståelse, da hun overrakte Nehru-prisen. Foto: Baldur Kristjánsson.
Indias president Pratihiba Patil hyllet Olafur Ragnar Grimsson som en stor statsmann som fremmer internasjonal forståelse, da hun overrakte Nehru-prisen. Foto: Baldur Kristjánsson.

Først satte han en stopper for Icesaveavtalen. Så dro Islands president til India og fikk Nehru-prisen for fremme av internasjonalt samarbeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): 5. januar nedla Islands president Olafur Ragnar Grimsson veto mot den omstridte Icesave-avtalen og ble utsatt for flengende kritikk i mange europeiske land.

Forrige uke fikk han Nehru-prisen av Indias president - for fremme av internasjonal forståelse.

Les: Grimsson sendte Alltings-vedtak til folkeavstemning.

I den rike oljenasjonen Norge raser debatten om at kulturministeren får med seg sin ektemann på statens regning til OL. Fra lutfattige Island reiste statsoverhodet sammen med sin kone på hyllingsferd til Østen.

Først i dag kommer presidentparet hjem igjen, etter også å ha reist videre til Abu Dhabi. Der holdt Grimsson avslutningsinnlegget på et globalt energiforum.

Langt fra anonym

Her hjemme har et anonymitetens skjær hvilt over Grimsson - til han grep inn i den betente Icesave-striden og utsatte Island for anklager om å løpe fra sine internasjonale forpliktelser.

Men i India framstår Grimsson som en lysende stjerne på linje med tidligere vinnere av Jawaharlal Nehur-prisen for internasjonal forståelse.

Blant Grimssons forgjengere er Martin Luther King, Nelson Mandela, Olof Palme og fjorårets prismottaker, Brasils president Lula da Silva.

Les om Nehru-prisen.

Indias president Pratihiba Patil hyllet Grimsson som en "bemerkelsesverdig leder med globale visjoner og talsmann for fred og forståelse.", under pris-seremonien i New Delhi.

Prisen er på 5 millioner rupees, eller 500.000 norske kroner, noe som sikkert kommer godt med på Sagaøya i disse dager.

- Du har ved ditt personlige eksempel oppmuntret politiske ledere til å heve seg over saker som skiller folk og partier, og demonstrer statsmannskap til beste for våre felles interesser, sa Indias visepresident Hamid Ansari i sin hyllingstale til Grimsson.

Eksporterte Arktisk råd

I sin takketale spurte Grimsson hvordan han kunne gjengjelde æren han var blitt til del i India. Han sammenliknet betydningen av ismassene i Himalaya og Arktis, truslene de er utsatt for fra global oppvarming og kom med sin gave:

- Jeg vil dele med dere den produktive modellen Arktisk Råd står for - etter vitenskapelige, diplomatiske og politiske erfaringer samlet de siste tiårene av åtte arktiske land, sa han og foreslo:

- Jeg presenterer her ideen om å opprette et Himalaya-råd, som i likhet med Arktisk Råd kan tjene som et forum for fremme av forskning, vitenskapssamarbeid, dialog og menneskelig utvikling - for å gi en stemme til folkene som lever i fjellene og er vitne til hvordan endringene i vannressursene og forandringene i jordsmonnet påvirker deres livsvilkår.

Personvernpolicy