Gammel slager i ny drakt

I februar 1986 mottok Lionel Richie og Michael Jackson en Grammy for at «We Are The World» ble kåret til årets beste låt året i forveien. Foto: Lennox McLendon (AP Photo/Scanpix)
I februar 1986 mottok Lionel Richie og Michael Jackson en Grammy for at «We Are The World» ble kåret til årets beste låt året i forveien. Foto: Lennox McLendon (AP Photo/Scanpix)

Lionel Richie pusser opp «We Are The World».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artisteliten i USA samler seg igjen. Her i 1985-utgave.Artisteliten i USA samler seg igjen. Her i 1985-utgave.

(ABC Nyheter): Jordskjelvet i Haiti fortsetter å inspirere musikkartister verden over til å ville gjøre en ekstra innsats for å hjelpe ofrene.

Les også: Jordskjelvet har utløst en veldedighetsstorm

Nå har de to gamle ringrevene Lionel Richie og Quincy Jones slått sine hoder sammen og klekket ut ideen om at det er på tide å samle amerikanske artisttropper for en nyinnspilling av den store veldedighetsslageren «We Are The World» fra 1985.

20 millioner

Låten, som i sin tid ble skrevet av nettopp Lionel Richie, i samarbeid med Michael Jackson, ble en millionselger med USA For Africa i 1985. I 2009 hadde salget av singelen alene passert 20 millioner eksemplarer, og har med det samlet inn mer enn 63 millioner dollar (eller rundt 365 millioner norske kroner målt etter dagens valutakurser) til humanitære organisasjoner i Afrika spesielt, men også til tilsvarende stiftelser rundt i Amerika.

Richie og Jones ser muligheten til å igjen samle den amerikanske (i all hovedsak) artisteliten i forbindelse med utdelingen av Grammy-prisene i Los Angeles mandag 1. februar.

I forbindelse med årets Grammy-show er det planlagt å feire 25-årsjubileet for «We Are The World», som i 1985 ble organisert av Grammys egen produsent Ken Kragen i samarbeid med låtskriverne Lionel Richie og Michael Jackson, samt Quincy Jones.

Les også: Lager Haiti-låt


Inviterer Grammy-aktuelle artister

Årets artistdugnad avhenger av hvem som har anledning til å stille opp på kort varsel, men artister som Usher, Natalie Cole og John Legend er blant de som allerede skal ha mottat en invitasjon til å delta, skriver bransjemagasinet Billboard.

Øvrige musikere som kommer til Grammy-gallaen vil også bli invitert til å bli med på prosjektet, og produsent for TV-sendingen, Ken Ehrlich, ønsker å lage både musikkvideo og en singel med den nye versjonen av «We Are The World», etter samme modell som ble brukt tilbake i 1985.

Til årets galla kommer også Sting, Fergie, Alicia Keys, Justin Timberlake og Wyclef Jean. Sistnevnte har spesielt engasjert seg i å hjelpe til etter Haiti-jordskjelvet ettersom han selv opprinnelig er fra landet.

Initiativtagerne til nyinnspillingen håper at alle artistene som bidrar vil «legge egoene sine fra seg utenfor inngangspartiet før de entrer samlingen», akkurat som de artistene som bidro for 25 år siden gjorde det, skriver Billboard videre.

Les også: Artistene stiller opp for Haiti


Endret jubileumsplanene

Før jordskjelvkatastrofen skjedde var de opprinnelige planene å arrangere et jubileumsshow 28. januar for å markere at det er nøyaktig 25 år siden USA For Africa gikk i studio og fremførte «We Are The World». Men etter katastrofen på Haiti ble disse planene altså endret.

Hvordan det endelige resultatet kommer til å bli, er det foreløpig ingen som vet helt konkret. Men sikkert er det at avdøde Michael Jacksons rolle i den originale versjonen av «We Are The World», vil på en eller annen måte bli markert under nyrestaureringen av låten.

Les også: Ber fansen om nødhjelp


Hedrer Jackson

Coveret på originalutgaven fra 1985.Coveret på originalutgaven fra 1985.

I tillegg er det allerede kjent at Michael Jackson skal hedres i Grammy-showet med en 3D-spesial på scenen under TV-showet, med elementer plukket fra prøvene til «This Is It»-turneen som aldri ble gjennomført. Det finnes opptak av Michael Jackson som fremfører nettopp «We Are The World» under forberedelsene til den planlagte turneen. Disse opptakene vil sannsynligvis også vil bli integrert i den nye jubileumsversjonen.


I originalversjonen av «We Are The World» fremførte alle disse vokalistene egne partier: Lionel Richie, Stevie Wonder, Paul Simon, Kenny Rogers, James Ingram, Tina Turner, Billy Joel, Michael Jackson, Diana Ross, Dionne Warwick, Willie Nelson, Al Jarreau, Bruce Springsteen, Kenny Loggins, Steve Perry, Daryl Hall, Huey Lewis, Cyndi Lauper, Kim Carnes, Bob Dylan og Ray Charles.

Ellers bidro også denne gjengen i studio i 1985: Dan Aykroyd, Harry Belafonte, Lindsey Buckingham, Mario Cipollina, Johnny Colla, Sheila E., Bob Geldof, Bill Gibson, Chris Hayes, Sean Hopper, Jackie Jackson, La Toya Jackson, Marlon Jackson, Randy Jackson, Tito Jackson, Waylon Jennings, Bette Midler, John Oates, Jeffrey Osborne, Anita Pointer, Ruth Pointer og Smokey Robinson.

I 1985 ble det for øvrig også sluppet et helt album med tittelen «We Are The World», bestående av enkeltbidrag signert artister som Bruce Springsteen & The E Street Band, Prince & The Revolution, Tina Turner og Kenny Rogers med flere, foruten tittelsporet.

Les også: Hiphop-stjerne haler døde ut av ruinene


Se hele artistgjengen samlet under USA For Africa-flagget i den offisielle musikkvideoen til «We Are The World» fra 1985 her:

http://en.wikipedia.org/wiki/We_Are_the_World_%28album%29

Personvernpolicy